Afbeelding
Google Maps

'Bunker moet dag en nacht zijn te bezoeken'

22 oktober 2019 om 12:14 Politiek

HOEVELAKEN De gemeenteraad wordt gevraagd de bouw van een extra woning aan de Weldammerlaan in Hoevelaken mogelijk te maken. In ruil hiervoor wordt het agrarisch gebruik van het perceel beëindigd.

Wijnand Kooijmans

De uitspraak van de Raad van State heeft geen gevolgen voor het bouwplan. Aangetoond is dat het plan geen effect heeft op het meest nabij gelegen Natura 2000 gebied polder Arkemheen en evenmin op het meer dan tien kilometer verder gelegen Natura 200 gebied Veluwe. Dat maakt dat geen aanvraag hoeft te worden ingediend voor een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming.

BUNKER In eerste instantie wilde de gemeente dat de nieuwe woning werd gebouwd nabij de bestaande bebouwing ten noorden van de kazemat. Dat plan is door de aanvrager van de hand gewezen. Hij kan en wil niet aan de voorwaarde van het compacte erf voldoen. De ontsluiting van het perceel wordt dan onmogelijk en bestaande en nieuwe woning komen dan te dicht op elkaar te staan. In overleg is besloten dat de nieuwe woning zuidelijker aan de Weldammerlaan mag worden gebouwd. Onder voorwaarde dat de woning niet het zicht op de monumentale bunker vanuit het zuiden mag wegnemen, een paardenbak verdwijnt en de bunker het gehele jaar door van zonsopgang tot zonsondergang openbaar toegankelijk wordt.

De bunker mag nier meer gebruikt worden als bijgebouw en moet van de aanwezige klimop worden ontdaan. Ook moet de bunker via een voet- en ruiterpad worden ontsloten. Het resterende deel van het perceel moet bloemrijk grasland worden.

ZIENSWIJZE Tegen het plan is één zienswijze ingediend. Zowel de indiener daarvan als de aanvrager mogen tijdens de raadscommissie waarin het plan wordt besproken hun zegje komen doen.

advertentie
advertentie