Afbeelding
ANP Foto

Onderzoek naar dekking AED's Nijkerk en Hoevelaken

17 oktober 2019 om 10:24 Zorg

NIJKERK Het centrum van Nijkerk is goed bediend als het gaat om de aanwezigheid van AED's. Maar in grotere woonwijken als Corlaer en De Terrassen ontbreekt het aan deze voorziening.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit onderzoek naar de hoeveelheid AED's in Nijkerk. Het onderzoek moet bovendien antwoord geven op de vraag waar ze hangen en of ze 24 uur per dag bereikbaar zijn. De definitieve resultaten van het onderzoek worden verwacht in het voorjaar van 2020. Volgens landelijke normen zouden er in Nijkerk en Hoevelaken in totaal 75 AED's beschikbaar moeten zijn. Ook is er een berekening dat op iedere driehonderd meter een AED aanwezig moet zijn om na een hartstilstand binnen zes minuten te kunnen reanimeren.

DOEL In Nijkerk hingen per 1 september van dit jaar 39 AED's. Hiervan hangen er dertien binnen bij particulieren en bedrijven en zijn daarmee niet 24 uur per dag inzetbaar. In Hoevelaken zijn er vijftien, waarvan er vijf eveneens binnen hangen. Als onderdeel van het onderzoek is de AED stichting Nijkerk/Hoevelaken een publiekscampagne gestart. Doel is om nog meer particulieren en bedrijven te bewegen om hun eigen AED's bij de stichting aan te melden, waarna hen wordt gevraagd om het apparaat naar buiten te verplaatsen.

Het 'ombouwen' van binnen naar buiten wordt gezien als de efficiëntste en goedkoopste manier om een 24 uur per dag bereikbaar netwerk te creëren. Daarnaast wil de campagne nieuwe initiatieven op gang brengen in wijken waar nog geen voldoende dekking is door bijvoorbeeld crowdfunding. Als start van deze campagne is in juli die AED die in het stadhuis hing naar buiten gebracht. Ook bij de vijf gemeentelijke sporthallen wordt de AED naar buiten geplaatst.

VRIJWILLIGERS Met de campagne wordt ook getracht te zorgen dat er voldoende vrijwilligers zijn en dat die vrijwilligers worden geschoold. Daarnaast moet het beheer en het onderhoud van de AED's zijn gewaarborgd.

Als het gaat om de ambulancezorg is in Nijkerk maar in 83,9 procent van alle spoedmeldingen de ambulance ter plaatse binnen de gestelde norm van vijftien minuten. Daarmee scoort Nijkerk het laagst binnen de regio Gelderland Midden. Ambulances moeten worden ingezet vanuit de ambulancepost Amersfoort-Noord. De praktijk is echter dat Ambulancezorg Gelderland-Midden de meeste ritten rijdt in Nijkerk. Grofweg negen op de tien ritten.

OORZAAK De belangrijkste oorzaak is dat de RAVU (Ambulancezorg Utrecht) niet het benodigde aantal ambulances de weg op kan brengen. Er is onder meer sprake van een tekort aan personeel en geprobeerd wordt dat op te lossen met uitzendkrachten.

Gekeken wordt nu of de financiële middelen van de RAVU ondergebracht kunnen worden bij Gelderland-Midden en wordt ook gekeken of een aanpassing van de huidige standplaatsen noodzakelijk is.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie