Afbeelding
Charlotte Sun

Nijkerkers ruilen van huis en leven in Steenrijk Straatarm

3 oktober 2019 om 09:58 Mensen

NIJKERK Ronald Moray en Gerrit van de Beek kijken terug op een mooie ervaring in het programma Steenrijk Straatarm. Dinsdag werd het televisieprogramma waarin zij van huis ruilen met een arm stel uitgezonden op SBS6. 

Het programma draait om het ruilen van huis en leven tussen twee gezinnen: het ene gezin steenrijk, het andere straatarm.  Ronald Moray: ,,Wij zijn niet steenrijk, maar hebben het financieel wel stukken beter dan het gezin waar we mee geruild hebben. We werden door SBS gevraagd om mee te doen." Ronald kwam eerder al op televisie in Hollands Got Talent als goochelaar en ook Gerrit is een bekende in Nijkerk en de regio.

ÉÉN VAN DE ARMSTE WIJKEN Van tevoren wisten ze niet waar ze terecht zouden komen. Gerrit: ,,Het werd de wijk de Wielenpôlle in Leeuwarden, één van de armste wijken in Nederland. Mensen leven hier in hun voortuin en de sociale contrôle is erg groot.In goede en in slechte tijden zijn de mensen er voor elkaar." Ronald: ,,Binnen een paar dagen wisten we alles van iedereen." Voor de heren was het een schok om de armoede in Nederland zo dichtbij mee te maken. Ronald: ,,We hebben ons in de keuken moeten wassen en scheren omdat de badkamerkraan aangesloten zat op de vaatwasser. Ze hadden geen behang op diverse muren en er staan in de hele wijk veel mensen onder bewindvoering omdat ze hun schulden moeten aflossen."

TIENTJE Het was ook even slikken om met een paar tientjes boodschappen te kunnen doen. Gerrit: ,,We moesten boodschappen doen in de Budgetsupermarkt. Hier worden producten tegen de houdbaarheidsdatum verkocht voor een prikkie. We hebben echt met een rekenmachine in de hand boodschappen moeten doen." De mannen wilden met hun deelname niet alleen ervaren hoe het is om rond te komen met een laag budget, maar vooral laten zien dat ze zelf alles uit het leven halen. Gerrit: ,,Ronald heeft een ongeneeslijke vorm van kanker die nu onder controle is, maar hij blijft gewoon doorwerken, omdat het zijn passie is en omdat we zijn ziekte niet centraal willen zetten in ons leven. Mensen die in de schuldsanering zitten hebben al snel het gevoel dat ze een uitzichtloos bestaan leiden."  

ZWEMBAD Het gezin dat in het huis van Ronald en Gerrit kwam heeft in ieder geval genoten van de ruil. Ronald: ,,De vrouw in het gezin heeft een metamorfose gehad in de kapperszaak van Gerrit. Hun zoontje heeft iedere dag in ons zwembad gelegen. Ook heeft het gezin kunnen winkelen en hebben ze in een restaurant gegeten. Samen met vrienden van ons mochten ze met een boot van De Gezelligheid varen." 

BUURTBARBECUE Wat ze vooral geleerd hebben is dat rijkdom in vriendschap en familie te vinden is. Ronald: ,,Toen de man van het gezin zonder werk kwam te zitten omdat zijn baas met de noorderzon was vertrokken hebben ze vier maanden lang geen inkomen gehad. De buren stonden toen wel voor ze klaar. Wij hebben op het einde van ons verblijf door de tuin als kapsalon in te richten de buren kunnen knippen die in ruil daarvoor eten brachten zodat we een buurtbarbecue konden organiseren. Op die manier sleep je je als buurt ook door de ellende heen." 

Het programma is te zien op uitzendinggemist.nl en via de site sbs6.nl.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie