Afbeelding
Archief BDUmedia

50-plussers moeilijk uit de bijstand

26 september 2019 om 10:35 Mensen

NIJKERK In oktober start een project begeleid wonen in Hoevelaken. De acht plaatsen die hier beschikbaar komen, zijn allemaal al ingevuld. Het gaat dan om jongeren die met het bereiken van de leeftijd van achttien jaar niet meer onder de jeugdzorg vallen. Voor de gemeente Nijkerk betekent het begeleid wonen wel minder kosten.

Wijnand Kooijmans

Dat werd duidelijk tijdens de beeldvorming over de verschillende vormen van zorg die door de gemeente Nijkerk worden verleend. In het eerste kwartaal van 2019 zijn er 45 nieuwe aanvragen ingediend voor een bijstandsuitkering. Dat aantal komt overeen met het gemiddelde aantal aanvragen per kwartaal en loopt ook in de pas met het aantal aanvragen in vergelijkbare gemeenten. In totaal krijgen 468 inwoners een bijstandsuitkering.

BEELD Bij uitkeringen wordt gewerkt met een zogenoemde participatieladder. Uit de gegevens blijkt dat 93 mensen buiten beeld zijn. Hoe dat kan, moet nog worden uitgezocht. Wellicht heeft er nog geen eerste gesprek plaatsgevonden, maar het kan ook zijn dat er mensen nog volledig buiten beeld zijn gebleven. Dit komt mede door drie vacatures die er nog bestaan binnen de betreffende afdeling.

De grootste groep zit in de leeftijd van vijftig plus. Van deze groep lukt het zeventig procent niet meer om betaald werk te krijgen. Opzet is dat er in de toekomst een aparte categorie komt voor 60-plussers, omdat het een groot verschil maakt of iemand 52 of 64 jaar is. Onder de mensen met een uitkering bevinden zich 137 statushouders.

WMO Bij de Wet maatschappelijke ondersteuning heeft de gemeente Nijkerk te maken met een sterke groei. Dat beeld komt overigens wel overeen met de omliggende gemeenten, waar ook sprake is van een stijging. Niet bekend is of het besluit dat de maximale bijdrage voor iedereen 17,50 euro bedraagt hierop van invloed is. In januari werd de gemeente wel geconfronteerd met een groeiend aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp en trapliften. De indruk bestaat dat de eigen bijdrage zeker een rol speelt als het gaat om huishoudelijke hulp.

Het aantal cliënten dat gebruik maakt van jeugdhulp is licht gedaald, ondanks dat het aantal inwoners met 1.200 personen is gegroeid. Wel is er een stijging van het aantal jongeren binnen de GGz en dan vooral als het gaat om ambulante begeleiding. Het aantal jongeren dat in een instelling verblijft, laat eveneens een daling zien.

WACHTLIJST Punt van zorg blijven de wachtlijsten. Dat geldt overigens niet alleen voor de jeugd. Bekend is de situatie van een inwoner die al zeven jaar op de wachtlijst staat en die niet de zorg kan worden geboden die nodig is. De gemiddelde wachttijd is nog altijd een jaar. De oplossing wordt veelal gezocht in extra begeleiding.

De gemeente is geen voorstander van persoonsgebonden budgetten, omdat de verantwoording veel vraagt. Het is voorgekomen dat hierdoor mensen op straat zijn komen te staan.

advertentie
advertentie