Leonie Kelder-Hermans exposeert collages van aparte stoffen.
Leonie Kelder-Hermans exposeert collages van aparte stoffen. Leonie Kelder

Schilderen met collages van stoffen

24 september 2019 om 08:52 Evenementen

HOEVELAKEN Kunstenaars in Hoevelaken, veelal vergezeld van gastexposanten, ontvangen bezoekers persoonlijk met een expositie of optreden in hun huis, atelier of tuin. Tijdens deze Kunstroute zaterdag en zondag exposeert beeldend kunstenaar Leonie Kelder-Hermans collages van aparte stoffen, aangevuld met gemengde technieken.

Anneke Martini

Voor zij deze kunstvorm ontwikkelde, legde zij zich toe op het ontwerpen van tatoeages en 'tribals'. Een 'tribal tattoo' bestaat uit geometrische vormen en lijnen in zwart/wit, waarmee (voorheen) volkeren, clans en stammen zich konden onderscheiden, zoals bijvoorbeeld de Maories. Nu zijn het exotische stoffen met onder andere mythische figuren die de van oorsprong Brabantse verwerkt in haar kleurrijke kunstwerken.

MYTHISCH Leonie Kelder loopt over van enthousiasme over de manier waarop zij haar collages, aangevuld met gemengde technieken, creëert. Stoffen, stoffen en nog eens stoffen, keurig gerubriceerd qua kleur, structuur en print. Het zijn vooral de Chinese en Japanse stoffen met de exotische afbeeldingen, die haar intrigeren. Mythische dieren, draken en kraanvogels met de verhalen erachter verwerkt zij in haar bijzondere en kleurrijke kunstwerken.

HEEL PRECIES Met veel geduld, zorg en accuratesse knipt zij de vormen uit de stof en rangschikt deze op een bepaalde manier. Van tevoren tekent Leonie met acrylstift of potlood een compositie. ,,Ik wil duidelijke lijnen hebben en ben heel precies. Het voelt eigenlijk als een soort meditatie en gelukkig zijn met waarmee ik bezig ben. Vooral iets moois maken dat anderen kan aanspreken. Mijn liefde en mijn hart liggen er in", licht zij toe.

TRIBALS De 'tribals' waarmee de volkeren, clans en stammen zich bescherming, sociale status en kracht gaven, blijven Leonie Kelder intrigeren. ,,Op mijn zestiende was ik al weg van tatoeages en mijn ouders waren daarover bepaald 'not amused'. Maar toch zijn zij mijn grootste fans en hebben me nooit tegengehouden, maar steeds gestimuleerd in wat ik deed en maakte. Ik teken ze nog steeds en ben nu zoekende wat ik ermee op doek kan doen."

KUNSTACADEMIE Oorspronkelijk wilde Leonie na de HAVO naar de kunstacademie, omdat het artistieke talent er al jong inzat. Uiteindelijk koos zij voor de Sociale Academie in Den Bosch en werkte vervolgens in de kinderopvang. ,,Door reizen, musea bezoeken, met nieuwe mensen te praten en het volgen van lessen heb ik nu een explosie van inspiratie en ideeën die ik wil verwezenlijken. Alles valt samen om er iets unieks van te maken, iets dat anders is. Petra Tool en Betty Meijbaum hebben me, met schilder- en beeldhouwlessen, al jaren geholpen bij mijn zoektocht naar ontwikkeling en zij inspireren me geweldig."

BETTY MEIJBAUM Leonie Kelder woont inmiddels twaalf jaar in Hoevelaken. Zij ontmoette haar man tijdens een vakantie en de vonk met de inwoner van Hoevelaken sloeg over. Tijdens de kunstroute exposeert zij bij Betty Meijbaum. Daar zien de kunstliefhebbers een mooie combinatie van het harde beeldhouwwerk en de zachte kleurrijke textielcollages. Daarnaast is een aantal kleine pastels van haar te zien.

In Dorpshuis 'De Stuw' is een overzichtsexpositie met werk van alle deelnemers. Daarnaast is er de etalagekunst. Bezoektijden: van 11.00 tot 17.00 uur.

advertentie
advertentie