Afbeelding
ANP

Woningbouw op voormalig scoutingterrein

23 september 2019 om 12:43 Nieuwbouw

NIJKERK De door de opening van een nieuw scoutingsgebouw vrijgekomen locatie aan de Nautenaseweg in Nijkerk wordt ingevuld met woningbouw.

Wijnand Kooijmans

Naar aanleiding van gesprekken met omwonenden en belangstellenden voor de koop van een kavel heeft het college van burgemeester en wethouders de uitgangspunten voor de bebouwing aangescherpt. Gekozen wordt voor de bouw van twee-onder-één-kap woningen op ruimte kavels. Eén kavel wordt bestemd voor de bouw van seniorenappartementen.

SOCIALE Gezien het kleine aantal woningen, de omgeving en de specifieke aandacht voor seniorenwoningen worden er geen sociale huurwoningen ontwikkeld in het gebied. Compensatie vindt plaats door de bouw van extra sociale woningen in de derde fase van het nieuwbouwplan Doornsteeg. Het gaat om drie woningen.

Gezorgd wordt voor een goede inpassing in de omgeving. De groene randen van het perceel worden behouden zoals ook de watergangen behouden blijven. De bebouwing mag bestaan uit maximaal twee woonlagen plus kap.

VOORKEUR De woningen worden ontsloten vanuit de Beekhoven om verkeerskundige redenen. Een aantal omwonenden van de Beekhoven had grote voorkeur voor ontsluiting via de Nautenaseweg. Voor het college is dit geen optie, omdat deze laatste weg niet geschikt hiervoor is. Enkele omwonenden in de Beekhoeven waren ook van mening dat de woningbouw en de inritten te dicht op hun huizen zouden komen. Hiermee is deels rekening gehouden bij de verdere uitwerking van de plannen.

De woningen moeten voldoen aan de duurzaamheideisen BENG en aardgas loos zijn. Met de omgeving worden de plannen goed besproken. Onder meer krijgen zij een brief van de gemeente.

BESTEMMING Op de grond ligt nu nog een maatschappelijke bestemming. Beleidslijn van de gemeente is niet meer maatschappelijk te bestemmen of kortweg gezegd niet investeren in stenen, maar in voorzieningen. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat er geen potentiële kandidaten waren voor het opnieuw maatschappelijk invullen van het terrein.

Verder streeft Nijkerk naar bouwen op inbreidingslocaties en niet in nog te ontwikkelen gebieden. Stedenbouwkundig past de vrijgekomen locatie prima om als woningbouwlocatie te ontwikkelen. Woningbouw is bovendien financieel interessant voor de gemeente. Er is een positief resultaat voorzien van enkele honderdduizenden euro's.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie