Van links naar rechts: bestuurslid Ria van Schendel, directeur Roel Zuidhof en penningmeester Anton van Renssen voor de Bibliotheek Hoevelaken.
Van links naar rechts: bestuurslid Ria van Schendel, directeur Roel Zuidhof en penningmeester Anton van Renssen voor de Bibliotheek Hoevelaken. Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Bibliotheek Hoevelaken viert 50-jarig bestaan

19 september 2019 om 11:11 Maatschappelijk

HOEVELAKEN De Bibliotheek Hoevelaken bestaat vijftig jaar. Dit jubileum wordt de komende drie maanden gevierd met tal van activiteiten voor kinderen en volwassenen. De bibliotheek, gevestigd in het voormalige dorpshuis De Stuw, is niet alleen een kenniscentrum maar heeft ook een sociale functie als ontmoetingscentrum.

Belinda van der Horst

Ter gelegenheid van het jubileum is er een fraaie glossy uitgegeven waarvan wethouder Nadya Aboyaakoub - Akkouh recent het eerste exemplaar in ontvangst heeft genomen. In de glossy wordt door drs. Maarten Doude van Troostwijk, oud-bestuurslid van de Bibliotheken Gemeente Nijkerk en historicus, de geschiedenis van de bibliotheek weergegeven.

Vroeger was er een huisbibliotheek aan de Stoutenburgerlaan waar men boeken kon lenen. In de Tweede Wereldoorlog kon men daar ook terecht voor berichten van Radio Oranje. Na de oorlog was er geen bibliotheek meer. In 1967 opende burgemeester Ernst Veen een uitleenpost van de Provinciale Gelderse Bibliotheekcentrale die boven de brandweerkazerne was gevestigd. De uitleenpost was met vijftienhonderd boeken de grootste in Gelderland.

VERHUIZING Op 14 november 1969 werd de Stichting Openbare Bibliotheek Hoevelaken opgericht. In 1971 werd aan de Meerveldlaan 2a een semi-permanent gebouw neergezet. Het aantal leden bleef groeien evenals het boekenbestand. Wegens lage subsidie van de gemeente Nijkerk dreigde een faillissement wat echter afgewend kon worden. In 1980 verhuisde de bibliotheek naar het oude dorpshuis De Stuw aan de Meerveldlaan 22, waar zij nog steeds gevestigd is. Er kwamen meer boeken, meer personeel, meer mogelijkheden en meer subsidie. Op 1 januari 2000 fuseerden de gemeentes Nijkerk en Hoevelaken. Beide bibliotheken kwamen toen onder één bestuur. De Bibliotheek Hoevelaken heeft 2.200 leden op bijna 10.000 inwoners. Hoelang de bibliotheek nog aan de Meerveldlaan gevestigd blijft is niet bekend. De Visiegroep Centrum Hoevelaken maakt zich sterk om de bibliotheek naar het centrum te verhuizen, samen met een vernieuwd dorpshuis.

,,Het is bijzonder dat Hoevelaken, na de fusie met Nijkerk, hun bibliotheek kon behouden", zegt Roel Zuidhof, directeur Bibliotheken Gemeente Nijkerk. ,,Er wordt momenteel zelfs nog een derde bibliotheek gerealiseerd in de voorzieningencluster in Nijkerkerveen."

,,De tijd dat een bibliotheek alleen maar boeken uitleende is verleden tijd. De bibliotheek is niet alleen een kenniscentrum maar heeft ook een sociale functie als ontmoetingscentrum. In navolging van de bibliotheek in Nijkerk wordt elke eerste zondag van de najaarsmaanden met een zondagmiddagpodium gestart van 13.30 uur tot 16.30 uur. Er staan drie muzikale optredens op het programma, die gratis toegankelijk zijn", vertelt Zuidhof.

JUBILEUMACTIVITEITEN De bibliotheek werkt nauw samen met lokale organisaties. Op 28- en 29 september is er in de bibliotheek een expositie van de Kunstroute Hoevelaken. Bezoekers kunnen ook mee schilderen aan een XL-jubileumschilderij. In oktober geeft de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck een lezing in De Stuw. Er wordt een taartbakwedstrijd georganiseerd waarvan de jury bestaat uit bakker Toebast en Masterchef (2016) Hilde van Maanen. Tijdens het juryberaad treedt toneelvereniging Het Gebeuren, buiten op het grasveld voor de bibliotheek, op met het toneelstuk 'Grote grutjes'. In samenwerking met Vrouwen van Nu is Marjan van den Berg, columniste bij tijdschrift Margriet, uitgenodigd voor een lezing in De Stuw.

In november vindt in de Pauluskerk een lezing plaats van Manu Keirse over Rouw overleven. Voor kinderen is er een pannenkoekenfeest in De Gillende Keukenmeid met Janneke Schotveld, schrijfster van de Superjuffie-boeken. Een inspiratiesessie Klimaatgesprekken staat ook op het programma. Inwoners van Hoevelaken die in 1969 geboren zijn worden uitgenodigd voor een ontbijt in de bibliotheek. Maarten van Rossem geeft een lezing en schuift aan tafel bij een literair diner in De Klepperman. Naast alle (jubileum)activiteiten kan men in de bibliotheek ook terecht voor educatieve cursussen.

GELUK De bibliotheek is er om de wereld van inwoners in de gemeente Nijkerk te verrijken. Bestuurslid Ria van Schendel was al eerder bestuurslid toen Hoevelaken nog zelfstandig was. "De bibliotheek maakt de wereld van de inwoners van de gemeente Nijkerk echt groter. Dat doen we door kennis en talentontwikkeling, mogelijkheden bieden om je beter en zelfstandig in de maatschappij te kunnen redden en activiteiten faciliteren voor ontspanning en om elkaar te ontmoeten. Op deze manier werken we aan het geluk van inwoners van de gemeente Nijkerk in iedere levensfase", aldus Van Schendel.

Informatie over de activiteiten, data en tijden: www.bibliotheekhoevelaken.nl

Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie