Afbeelding
Lex van Lieshout

WOZ-waarde Nijkerk stijgt bijna 8 procent

13 september 2019 om 09:33 Wonen

NIJKERK Opnieuw is de gemiddelde woningwaarde toegenomen. Op 1 januari dit jaar was de WOZ-waarde van een gemiddelde woning in Nederland 248.000 euro, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de hoogste stijging in jaren, zo meldt het CBS vrijdag op basis van nieuwe cijfers.

In de gemeente Nijkerk is de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 307.000 euro, dat is een stijging van 7,7 procent ten opzichte van 2018.

Bekijk in de interactieve tool hieronder hoe de WOZ zich ontwikkelde in andere gemeenten in Nederland. Vul daarvoor in het zoekscherm een gemeentenaam in.

HOE WERKT WOZ? WOZ betekent 'waardering onroerende zaken'. De WOZ-waarde gaat over alle woningen, dus ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. In de wet WOZ is bepaald dat het voor een aantal belastingen handig is als er gerekend wordt met één waarde voor een woning. Om dat voor elkaar te krijgen worden woningen ieder jaar op 1 januari getaxeerd door onder andere te kijken naar de ligging, grootte en het type huis. 

De waarde wordt bepaald op een vastgelegde peildatum, dat is altijd 1 januari een jaar eerder. Daarom volgt de WOZ-waarde de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. De WOZ-waarde laat dan ook pas na 2015 een stijging zien, terwijl de huizenprijzen al wat langer stijgen. 

advertentie
advertentie