De wethouder is  lovend over Scouting Nijkerk.
De wethouder is lovend over Scouting Nijkerk. Wijnand Kooijmans

Nieuw onderdak Scouting Nijkerk

13 september 2019 om 08:34 Nieuwbouw

NIJKERK Door het ontknopen van een touw heeft wethouder Nadya Aboyaakoub het nieuwe clubgebouw 'Dammersgoed' van Scouting Nijkerk geopend. De naam is bedacht door Theo Slijkerman.

Wijnand Kooijmans

Het was het laatste onderdeel van de openingshandelingen. Als eerste werd de vlag gehesen, zoals traditie binnen scouting, vervolgens werd de naam onthuld. Voorzitter Bart Slijkerman, binnenkort na tien jaar aftredend, gaf aan hoe zes jaar geleden de basis werd gelegd voor de nieuwbouw tijdens de workshop 'Verbouw je eigen plek' van Scouting Nederland. Deze werd gevolgd vanuit de wetenschap dat de twee gebouwen waar de scoutingsclubs in Nijkerk gebruik van maakten aan vervanging toe waren. Zonder dat iemand een idee had hoe dat moest worden aangepakt. Na de workshop werden de eerste contacten gelegd met de gemeente. Voor Slijkerman was al snel duidelijk dat de gemeente scouting belangrijk vindt.

VERRAST Maar toch was hij wat verrast door de vraag van de gemeente mee te denken over een verhuizing. De nieuwbouwwijk Doornsteeg zou een ideale kans bieden. Er moest wel even worden geslikt, uiteindelijk zat men al veertig jaar op het oude vertrouwde plekje met alles er op en aan. Uiteindelijk werden de voordelen gezien waarop de uitdaging nieuw te gaan bouwen werd aangenomen.

Gekozen werd voor een multifunctioneel gebouw dat ook door derden is te gebruiken. Ook was vereist dat het een duurzaam gebouw zou worden en gasloos. Bij de plannenmakerij is veel inspraak gegeven en hard gewerkt om de benodigde financiën binnen te halen. Ook zijn veel werkzaamheden verricht door leden en aanverwanten. Gezien de ligging is onder meer beveiligingsapparatuur aangebracht.

Wethouder Aboyaakoub gaf aan dat met de opening Nijkerk bezit over het mooiste en duurzaamste scoutingsgebouw van geheel Nederland. Op een plek die veel potentie biedt, ook vanuit het gezichtspunt dat kinderen veel buiten moeten kunnen spelen. Er wordt onder meer nog een beek aangelegd. ,,We doen dit voor de jeugd die de toekomst heeft. Er zijn bij scouting eeuwige vriendschappen gesloten, maar ook wordt geleerd van de natuur. Zonder natuur geen leven op aarde." Voor kinderen die niet op een sport willen moeten er ook andere accommodaties zijn waar ze terecht kunnen. ,,Scouting is meer dan fikje stoken en knopen leggen." Ze prees de goede samenwerking met architect Van Bokhorst en aannemer Doppenberg. ,,Al kunnen we niet altijd een plaatselijke aannemer inschakelen door de moeilijke aanbestedingsprocedures."

GEFUSEERD In 2015 zijn de scoutingsgroepen Roncalli en Killiaen van Rensselaer 1 gefuseerd en opgegaan in Scouting Nijkerk. Met inmiddels 110 jeugdleden en een duidelijke groei in het ledental. Dat is reden dat de vereniging vrijwilligers zoekt die leiding willen geven aan de jeugd.

advertentie
advertentie