Boudewijn van der Woerd
Boudewijn van der Woerd Wijnand Kooijmans

VVD stelt vragen over buurtsportcoaches

9 september 2019 om 14:54 Politiek

NIJKERK Volgens Boudewijn van der Woerd (VVD) is er kritiek op de deskundigheid van de buurtsportcoaches binnen de gemeente Nijkerk. Ook de oud-voorzitter van de adviesraad Nijkerk Sportief en Gezond heeft aangegeven dat er geen of onvoldoende grip is op de doelmatigheid en effectiviteit van de activiteiten van die coaches.

Wijnand Kooijmans

Reden voor de liberaal het college van burgemeester en wethouder te vragen of de gemeente inzicht heeft in het resultaat van de inzet voor Jongeren op Gezond Gewicht. Hij wil weten of er bijvoorbeeld inzicht is in de ontwikkeling van het aantal jongeren met overgewicht. Of dat de gemeente op andere wijze kan beoordelen of de activiteiten bijdragen aan het beoogde doel.

WAARBORGEN Van der Woerd vraagt zich af welke verantwoording of informatie de gemeente krijgt van de uitvoerende organisatie en of het college op grond daarvan de doelmatigheid en doeltreffendheid van hun inzet kan beoordelen. Maar ook welke waarborgen er zijn voor de kwaliteit van de betrokken buurtsportcoaches.

Aanleiding voor Van der Woerd om vragen te stellen is onder meer een gesprek tijdens het VVD-café in Paasbos.  Hij geeft aan dat in deze wijk behoefte bestaat aan de inzet van één of meer buurtsportcoaches maar dit tot op heden niet het geval is. Baserend op de jaarrekening 2018 heeft de VVD-er de indruk dat de inzet niet gericht is op buurten en wijken maar op onderwijs, kinderopvang en sportverenigingen.

TOELICHTING Dat maakt dat Van der Woerd graag een toelichting wilt wie bepaalt voor welke activiteiten en welke locaties hun inzet wordt gepland en op grond van welke overwegingen. Hij wijst op de dialoogvoorstellen waarin aandacht wordt gevraagd voor wijksportveldjes en inzet van buurtsportcoaches voor senioren. Hij vraagt zich af of hiervoor extra coaches en middelen nodig zijn.

Van der Woerd wil weten wat het huidige jaarbudget is en de kosten hiervan volledig door het Rijk worden vergoed. Ook hoe lang de regeling nog doorloopt. Ook wil de liberaal van het college weten of de inzet van buurtsportcoaches structureel nodig blijft en of, bij het wegvallen van de gelden van het Rijk, de bekostiging op een andere wijze moet plaatsvinden.

VRAAG Waarbij hij ook de vraag wil beantwoord zien of bij de buurtsportcoaches op termijn kunnen worden vervangen door de inzet van speciaal getrainde vrijwilligers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie