De gewelven zijn een extra attractie voor bezoekers van de Open Monumentendag.
De gewelven zijn een extra attractie voor bezoekers van de Open Monumentendag. Matthias van Bloemendaal

Rondleidingen op kerkzolder tijdens Monumentendag

4 augustus 2019 om 07:21 Evenementen

NIJKERK Op Open Monumentendag, zaterdag 14 september, kan iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur een rondleiding volgen op de kerkzolders van de Grote Kerk. Een bezoek aan de ruimte boven de eeuwenoude gewelven is een belevenis voor jong en oud.

,,Sinds de restauratie van het kerkdak, die onlangs afgerond werd, kunnen we groepen rondleiden boven de gewelven", vertelt kerkrentmeester Riemer Haitsma. ,,Er zijn nieuwe looppaden aangebracht op de kerkzolders. De gemeente Nijkerk wilde hier subsidie voor geven, omdat de ruimte daardoor toegankelijk werd voor rondleidingen." De Open Monumentendag is een uitgelezen kans om de kerkzolders open te stellen. ,,Vorig jaar konden we alleen het gedeelte boven het koor van de kerk bereiken. Nu de restauratie van het kerkdak klaar is, kunnen we ook boven het middenschip veilig lopen." Voor de bezoekers van de Open Monumentendag betekent dit een extra attractie, naast het bezichtigen van de kerk en het beklimmen van de toren. ,,Boven de gewelven kon voorheen niemand komen, omdat er alleen maar smalle, wiebelige planken lagen. Tegenwoordig bieden solide looppaden met leuningen de mogelijkheid om over de gewelven te lopen."

WENTELTRAP De klim naar de gewelven begint in de gerfkamer aan de achterkant van de kerk. Hier bevindt zich achter een deur een wenteltrap die toegang geeft tot de zolder boven het koor. Vlak voordat je boven komt, passeer je het zogenaamde 'nonnenluikje'. ,,Via dit luikje vulde men de olie bij van altijd brandende Godslamp die in de kerk hing", weet Haitsma te vertellen. Het luikje biedt nu een leuke kijk op het kerkinterieur van bovenaf. Tijdens een rondleiding horen de bezoekers veel meer van dit soort wetenswaardigheden. Op de kerkzolders is dan ook veel te zien dat de geschiedenis van de kerk vertelt. Bouwsporen op de torenmuur duiden er bijvoorbeeld op dat er ooit een lager kerkdak tegenaan zat. Ook staan er talloze namen van schilders en werklui op de houten balken geklad. De aanblik van de gewelven, in feite het plafond van de kerk, is indrukwekkend. Vanaf de bovenkant gezien zijn het ronde bollen. Over hoe de gewelven gebouwd zijn, doen verschillende verhalen de ronde. Het meest opmerkelijk is misschien wel de theorie dat men de muren van de kerk bouwde, de kerk vol met zand gooide en zo de rondingen kon metselen.

GEWELVEN Op verschillende plekken kun je zien hoe de houten kapconstructie van de kerk is gerestaureerd. ,,Vanaf april 2018 tot april 2019 zijn er allerlei balken vervangen, waarbij de restaurateurs soms op vakkundige wijze het nieuwe hout in het oude hebben laten overlopen", vertelt Haitsma. Wie de klim naar de gewelven waagt, krijgt dit allemaal te zien. ,,Vorig jaar bleek dat de belangstelling groot was. Het is dan ook een unieke kans om de zolders van de Grote Kerk te bezoeken", besluit hij. De Grote Kerk is op Open Monumentendag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Meer informatie over de rondleidingen op www.hervormdnijkerk.nl.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie