In het eerste geïllustreerde prentenboek van Jolanda Henskens speelt een ringmus de hoofdrol.
In het eerste geïllustreerde prentenboek van Jolanda Henskens speelt een ringmus de hoofdrol. Eigen foto

Nijkerkse schrijft prentenboek met ringmus in hoofdrol

17 juli 2019 om 10:43 lokaal

NIJKERK ,,Elke dag teken ik zeker vijf uur en tijdens het maken van mijn boek 'The Journey' vaak nog veel langer. Een grote tekening kost zeker vijftien uur en een kleine zes à zeven uur," vertelt een gedreven en enthousiaste Jolanda Henskens. Onlangs verscheen haar eerste fraai geïllustreerde prentenboek, waarin een ringmus de hoofdrol speelt en een kleurrijke reis maakt vol ontmoetingen in verschillende culturen. Het verhaal is voortgekomen uit contacten op Instagram, waar zij haar tekeningen en verhaaltjes deelde met nieuwe vrienden.

Anneke Martini

Het boek 'The Journey' (De Reis) beslaat 93 pagina's en is inmiddels uitgevlogen naar onder andere de USA, Canada, Japan en een aantal Europese landen. ,,Ik had in no-time zo'n tachtig vogels getekend en ingekleurd met kleurpotloden en ze op Instagram gezet. Daarop kreeg ik heel leuke reacties en dit was de aanleiding waarom ik verder en verder ging met het vastleggen van planten en dieren uit de natuur. Het zijn vooral vogels uit mijn eigen landelijke omgeving. Bij elke tekening ontstaat een verhaaltje dat met de illustratie erbij een mooie combinatie vormt. Inmiddels heb ik op Instagram duizenden volgers waarvan er velen échte vrienden zijn geworden. Hoewel ik hen nog nooit in levenden lijve heb ontmoet, sturen sommigen met mijn verjaardag zelfs cadeautjes op. In wezen zijn deze contacten ontstaan via sociale media", deelt Henskens haar ervaringen.

TALENT Het artistieke talent zat er al vroeg in en op haar 13de volgde Jolanda Henskens, tussen de volwassenen, een cursus beeldende kunst. Een kinderatelier bestond destijds nog niet. Toch was een opleiding aan een kunstacademie geen optie, maar koos zij voor een baan als HR-functionaris bij personeelszaken. Wel schreef Henskens zich daarnaast in voor diverse cursussen om uiteindelijk toch te kiezen voor de Academie voor Beeldende Kunsten. Ze wilde haar talent overdragen en volgde daarna nog de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving.

Om de wereldwijde vriendschappen te bekronen, besloot de Nijkerkse haar boek met verhalen en tekeningen in het Engels uit te geven. Het ringmusje bezoekt meer dan veertig dieren, die in wezen symbool staan voor de karakters van haar internetvrienden en – vriendinnen. Elke illustratie, laagje voor laagje ingekleurd met potlood realistisch op papier gezet, vertelt een eigen verhaal. ,,lk kan me geen dag voorstellen zonder bezig te zijn met kunst; tekenen, illustreren en vormgeven. En hoop dat mijn werk anderen inspireert en raakt. De natuur speelt steeds een grote rol in mijn vak en de passie daarvoor. Het is leuk om de dieren vast te leggen, maar dan wel met een eigen twist", vervolgt Jolanda. Bij elke tekening verzint zij een tekst die over het algemeen gepaard gaat met een dikke vleug humor en verbeeldingskracht.

Het unieke boek 'The Journey, the adventures of a little sparrow visiting her friends all over the world', is te bestellen via de website van Jolanda Henskens www.jolandahenskens.nl en via de boekhandel: ISBN 978.94.6345.714.9.

advertentie
advertentie