Wethouder Harke Dijksterhuis ging een ochtend mee achterop de vuilniswagen.
Wethouder Harke Dijksterhuis ging een ochtend mee achterop de vuilniswagen. Wijnand Kooijmans

Wethouder Dijksterhuis haalt vuilnis op

9 juli 2019 om 11:35 lokaal

NIJKERK Het aanhaken van de containers in de vuilniswagen is een karwei dat wel de nodige ervaring vereist. Dat ondervond wethouder Harke Dijksterhuis aan den lijve, staande achterop de vuilniswagen die aan de Meinstraat de PMD-containers leegde. 

Wijnand Kooijmans

Wethouder Dijksterhuis is vanaf zeven uur aan de slag en stapt een half uurtje later achterop de vuilniswagen. Hij vindt het belangrijk ook zelf te ervaren wat het resultaat is van beleid dat hij als wethouder binnen het college van burgemeester en wethouders heeft uitgestippeld. Het op- en afstappen van de vuilniswagen gaat de wethouder goed af, maar het aanhaken vereist wat meer oefening.

TEVREDEN Hij is tevreden over wat hij onderweg aantreft, ook al zit er weleens karton in een container en dat hoort eigenlijk niet. De afspraak is dat hij tot tien uur meedraait, daarna is het tijd om met zijn collega's voor één dag terug te blikken op zijn ervaring. Dat gebeurt onder het genot van een stuk taart, door de gemeente geserveerd.

PMD staat voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. En dan alleen afval uit huishoudens. Dat maakt het belangrijk dat de verpakkingen die in de container – of zak – worden gestopt, leeg moeten zijn. Er staat hier en daar wel een zak, maar de containers zijn veruit in de meerderheid.

PLAATSEN Bij aanvang van de inzameling van PMD werd uitgegaan van het plaatsen van vijfduizend containers, inmiddels staan er binnen de gemeente Nijkerk negenduizend containers. Plastic producten en gebruiksvoorwerpen, zoals tuinstoelen en speelgoed, horen niet thuis in deze containers. Wel plastic tasjes, zakken en folie, kuipjes, bekers en bakjes, maar ook conservenblikken, frisdrankblikjes en frisdrank- en bierdoppen. Onder drankenkartons vallen onder meer frisdrankpakken, yoghurtpakken, melkpakken en de kleine drinkpakjes. Maar zeker niet verpakkingen van chemisch afval, zoals make-up, haarlak en piepschuim.

VERPLICHTING Met het inzamelen van het PMD-afval wil wethouder Dijksterhuis ook toe naar de verplichting dat minder dan honderd kilogram afval per inwoner wordt ingezameld. Volgens de laatste cijfers wordt dit jaar 76 procent van het aantal gescheiden ingezameld, een stijging van vijf procent.

DALING Dat maakt dat er een flinke daling is van de totale hoeveelheid restafval. Het gaat om een daling van 4.966 ton naar 4.037 ton dit jaar. Aan PMD werd in 2018 gemiddeld per inwoner zestien kilogram PMD gescheiden ingezameld, dit jaar wordt gerekend op een stijging naar zo'n vijfentwintig kilogram per inwoner.

advertentie
advertentie