Afbeelding
Archief BDUmedia

Bouw van 35 woningen op Filippoterrein

3 juli 2019 om 15:32 lokaal

NIJKERK Een gedeelte van de watergang in Nijkerkerveen is door het Waterschap Vallei & Eem richting De Laak op juiste diepte gebracht. Tevens is een niet functionerende terugslagklep verwijderd. Dat heeft tot gevolg dat de afwatering van het voormalige Filippoterrein aan de Jacob Boerweg is verbeterd.

Wijnand Kooijmans

Daarmee wordt gedeeltelijk voldaan aan de eisen die zijn gesteld aan de bouw van vijfendertig woningen door de Woningstichting Nijkerk op dit terrein en het naastgelegen weiland. Door de gemeente Nijkerk is inmiddels het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. Het perceel heeft lange tijd dienst gedaan als thuisbasis van Bouwcenter Filippo. Daarna werd er nog maar beperkt gebruik gemaakt van de locatie, met als gevolg dat het geheel al snel een vervallen indruk maakte. In 2007 werd het al opgekocht door de toenmalige woningcorporatie De Goede Woning uit Nijkerkerveen met als doel hier woningen te bouwen. Na de fusie van deze corporatie met de WSN is het terrein eigendom van deze corporatie.

VOORWAARDE Als voorwaarde stelt de gemeente Nijkerk dat het aantal van vijfendertig het maximale aantal woningen is dat mag worden gebouwd. Ook moet van dit aantal minimaal tachtig procent worden gebouwd in de sociale huur. Dat komt neer op achtentwintig woningen. Om tegemoet te komen aan de behoefte aan levensloop bestendigde woningen in Nijkerkerveen moet minimaal zestig procent van de sociale huurwoningen worden ontworpen met een woon-, slaap- en badkamer op de begane grond. Het gaat dan om zeventien woningen.

De woningen in de vrije sector mogen een bouwhoogte krijgen van maximaal elf meter, de huurwoningen van maximaal zeven meter. Voorwaarde is dat de woningen gasloos worden gebouwd volgens de BENG-normen hetgeen staat voor bijna energie neutraal.

ONTSLOTEN De woningen moeten worden ontsloten via de Jacob Boerweg. De gesprekken met het Waterschap worden voortgezet om te komen tot een totale oplossing voor de bestaande waterproblematiek in het gebied. Naast de WSN en de gemeente worden bij deze gesprekken ook de omwonenden betrokken. Met de laatsten moet ook worden gesproken over het zorgvuldig vorm geven van de woon- en leefomgeving.

Met de WSN wordt door de gemeente een overkomst gesloten waarin onder meer is opgenomen dat eventuele planschade voor rekening komt van de woningcorporatie. Ook als kosten en risico's die samenhangen met de realisatie van het bouwplan komen voor rekening van de WSN. Daarnaast moet worden bijgedragen aan de voorzieningen in de wijk.

BEZWAREN Vooral tegen de bouw op het stuk weiland achter het voormalige Filippo pand bestonden de nodige bezwaren bij omwonenden. Dit omdat de gemeente Nijkerk lange tijd vasthield aan het onbebouwd moeten blijven van dit stuk terrein. Een speelhuisje en kippenhok moesten om deze reden worden verwijderd.

advertentie
advertentie