De jubileumshows hadden thema's van feestdagen en festiviteiten.
De jubileumshows hadden thema's van feestdagen en festiviteiten. Arjen Gerritsma/Graphic Sound

NGV Excelsior viert 95-jarig jubileum

25 juni 2019 om 07:13 Sport

NIJKERK De Nijkerkse Gymnastiekvereniging Excelsior (NGV) bestaat 95 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum werden afgelopen zaterdag twee shows, getiteld 'De datumprikker van Excelsior', opgevoerd in sporthal Watergoor.

Belinda van der Horst

Excelsior is op 1 maart 1924 begonnen als gymnastiekvereniging voor heren. Inmiddels heeft de vereniging tal van diverse afdelingen voor alle leeftijden. Will Roest en Hannie Boerma zijn twee enthousiaste voormalige leidsters van Excelsior. Ze zijn tot erelid benoemd en voelen zich nog steeds betrokken bij de vereniging. Zet ze bij elkaar en de verhalen rollen eruit.

JUBILEUM ,,Ik ben negenenvijftig jaar leidster bij Excelsior geweest. Door knieproblemen moest ik in juni 2018 noodgedwongen stoppen. Ik vind het erg jammer dat ik mijn zestigjarig jubileum niet vol kon maken", vertelt Roest. Les geven gebeurt op vrijwillige basis, maar een opleiding is wel gewenst. ,,Ik heb een driejarige opleiding voor verenigingsleidster gevolgd en heb aan zowel kinderen als volwassenen gymles gegeven op tal van locaties. De groepen waren groot, soms vijftig tot zestig kinderen. Daarbij kreeg ik hulp van een assistent. Inmiddels heb ik aan drie generaties les gegeven", vertelt Roest. Behalve voetbal en zwemmen was er niet veel te doen in het toen nog computerloze tijdperk, dus de gymnastiekvereniging floreerde.

Hannie Boerma heeft vijf jaar gymles gegeven aan kinderen en is achtendertig jaar secretaresse van Excelsior geweest. ,,Toen ik in Nijkerk kwam wonen heb ik me aangesloten bij Excelsior om mensen te leren kennen. Ik heb nog bij Will op les gezeten. Ze heeft me ook overgehaald om secretaris te worden", vertelt ze. Boerma volgde de opleiding voor recreatie sportleidster.

DIEPTEPUNT ,,Het verenigingsleven speelde vroeger veel meer. Nu hebben de mensen overal minder tijd voor", aldus Boerma. In de jaren tachtig kende de vereniging een dieptepunt. ,,Een groot aantal leden maakte een overstap naar een nieuwe vereniging in turnen en atletiek. Die vereniging bestaat inmiddels niet meer. Maar Excelsior is sterk teruggekomen en weer een bloeiende vereniging geworden", vertelt Boerma. In de loop der jaren kwamen er steeds meer afdelingen bij.

EIGEN GEBOUW ,,Ik vind het nog steeds jammer dat het Excelsior niet gelukt is om een eigen accommodatie te krijgen. De vereniging had ook al een plek op het oog, namelijk de plek waar Bad Bloemendaal later werd gebouwd", zegt ze. Een eigen accommodatie is overigens nog steeds een wens van de vereniging. Beide dames hebben voor hun verdienste bij Excelsior de erepenning in zilver van de gemeente Nijkerk ontvangen.

Excelsior biedt een breed scala aan sport en dans aan. Voor de allerkleinste vanaf 1,5 jaar is er (groot)ouder- en kindgym, wat in het teken van bewegen staat. Voor peuters en kleuters zijn er gym- of danslessen. Vanaf 6 jaar zijn er recreatie- en selectiegroepen van jazzdans en turnen. Ook turnen voor jongens is populair. Voor volwassenen, in verschillende leeftijdsklassen, is er jazzdans en conditiegym. Het oudste lid is 82 jaar. Belangstellenden kunnen vrijblijvend een kijkje nemen bij de lessen. Bij deelname zijn de eerste twee lessen gratis.

SHOWS Nathanie Heimensen is algemeen bestuurslid van de circa vierhonderd leden tellende vereniging. Binnen de vereniging heeft ze aan ritmische sport gymnastiek en jazzdans gedaan. ,,Alle groepen van Excelsior hebben twee jaar aan de jubileumshows gewerkt. De naam van de shows 'De datumprikker van Excelsior' is ontleent aan de feestdagen in Nederland. Alle feestdagen worden door de groepen uitgevoerd", vertelt ze. ,,In het kader van het jubileum hebben alle leden al een traktatie gehad en is het Mafketelspel gespeeld in de binnenstad. In september staat er nog een spelmiddag en barbecue op het programma om het jubileumjaar mee af te sluiten", aldus Heimensen.

LEIDSTERS De functie van secretaris is vacant en ook worden er nog leidsters gevraagd op vrijwillige basis voor diverse disciplines. De leiding ontvangt hiervoor een vrijwilligersvergoeding. Informatie, ook voor lessen, is verkrijgbaar via het contactformulier op www.ngvexcelsior.nl

Alle groepen van NGV Excelsior hadden een jubileumshow ingestudeerd.
advertentie
advertentie