Afbeelding
Lex van Lieshout

In tien jaar tijd 2000 nieuwe woningen

13 juni 2019 om 13:00 lokaal

NIJKERK In de komende tien jaar moeten binnen de gemeente Nijkerk rond de tweeduizend woningen worden gebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door adviesbureau Companen.

Wijnand Kooijmans

Nijkerk heeft sinds het einde van de economische crisis te maken met een sterke bevolkingsgroei. In tien jaar tijd is het aantal inwoners met ruim 3.200 gestegen tot een totaal van 42.300 per 1 januari 2019. De oorzaak is een toenemende aantal mensen uit andere gemeenten dat naar de gemeente Nijkerk is verhuisd. Het gaat dan vooral om mensen uit Amersfoort. Uit het onderzoek van Companen komt naar voren dat de overloop vanuit andere gemeenten naar Nijkerk de komende jaren aanhoudt. Het zijn relatief veel jonge 1-2 persoonshuishoudens die zich in de gemeente Nijkerk vestigen met het oogmerk hier een gezin te stichten. Mede hierdoor is de verwachting dat het aantal huishoudens in de gemeente Nijkerk de komende tien jaar met ruim 2.100 toeneemt.

OVERLOOP Wel wordt aangegeven dat het nog niet helemaal duidelijk is hoe lang de overloop vanuit vooral Amersfoort doorgaat. Mogelijk is dat de huishoudensgroei na tien jaar afzwakt. Naast jonge gezinnen krijgt Nijkerk te maken met een toename van het aantal 1-2 persoonshuishouden van 65 jaar en ouder. Dit door de vergrijzing onder de huidige inwoners. De verwachting is dat Nijkerk in 2029 rond de 45.000 inwoners telt.

GROEI De grootste groei komt terecht in de kern Nijkerk. De opgave per kern is afhankelijk van het aanbod. Berekend is dat tussen nu en 2029 er 450 woningen in de sociale sector moeten worden gebouwd. Dat aantal ligt, zo geeft Companen aan, iets lager dan tot nu toe is berekend door de gemeente. Maar ook hier spelen meerder factoren mee. Onder meer als het gaat om de terugloop van het zogenoemd scheef wonen. Het gaat dan om mensen die, gezien hun inkomen, in een te goedkope huurwoning wonen. Dit percentage ligt in Nijkerk rond de zeventien procent. Companen roept de vraag op of scheef wonen als onwenselijk moet worden gezien. Ook de geneigdheid van ouderen te verhuizen kan een rol spelen bij de behoefte aan huurwoningen.

INSTROOM De vraag naar koopwoningen richt zich, volgens het onderzoek van Companen, primair op middel dure rij- en hoekwoningen. Dit vooral door de instroom van jonge gezinnen. Daarnaast is er een grote vraag naar twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande woningen. Deze vraag speelt vooral in Hoevelaken en Nijkerkerveen en komt vooral van autonomen inwoners van deze beide kernen. Er is sprake van een lichte toename van de vraag naar geclusterd wonen met 24 uurs zorg. De vergrijzing speelt hierin een belangrijke rol.

Een sterke toename is er naar geclusterd wonen met zorg in de nabijheid. Ook is gekeken naar de noodzaak van de aanleg van woonwagenstandplaatsen. Aangenomen wordt dat slechts een beperkte uitbreiding met één of twee plaatsen nodig is. In gesprekken heeft Companen de behoefte aan vijf plaatsen gepeild.

advertentie
advertentie