Afbeelding
bdu

Voorzieningen

12 juni 2019 om 10:24 Lokaal/Column

Een man die nodig moet, zegt rare dingen. Zo had het spreekwoord van die kat ook maar zo kunnen zijn. In ons gezelschap vroeg zich vrijdag iemand hardop af waarom hij niet in een hoekje van de parkeergarage zou mogen urineren: ,,Zwervers doen het ook. En ik betaal belasting." Natuurlijk wist hij best dat hij onzin uitkraamde. Met een beetje fantasie hoor je de maatschappijkritiek, de ironie, er wel in door.

Maar er zijn mensen die compleet nuchter hetzelfde soort argumenten produceren. Zo kwam ik op een parkeerplaats bij een supermarkt in Nijkerk ooit een man met pech tegen. Altijd blij met de kans te bewijzen dat je in zo'n situatie niet perse (sterke) mannen nodig hebt, bood ik aan zijn auto - die niet wilde starten - even aan te duwen. ,,Nee joh", zei hij, ,,ik loop wel even naar binnen om een paar vakkenvullers te vragen. Daar zijn ze toch voor." O ja, ik was even vergeten dat dát natuurlijk in de taakomschrijving van vakkenvullers staat. De naam zegt het al: zij duwen auto's aan (en dan hier graag die emoticon die met z'n ogen draait).

Maar een nog veel schrijnender verhaal hoorde ik laatst. Blijkbaar doen supermarkten ook dienst als (gratis) kinderopvang. Zonder dat zij er zelf vanaf weten, overigens. Er schijnen ouders te bestaan die hun kinderen droppen bij de grootgrutter, hen daar even aan hun lot overlaten en hen een tijdje later weer ophalen.

Nu zijn supermarkten er inderdaad vaak op ingericht kinderen zo lang mogelijk zoet te houden. Plakje worst bij de vleeswarenafdeling, stokbroodje bij de broodbakkers, speelhoekje met voldoende vermaak en om de haverklap spaaracties die het kroost tot bedelen aanzetten. Met zoete kinderen blijven ouders langer en kopen zij meer, zal de tactiek zijn. De bedrijfsleiding houdt vast geen rekening met volledig afwezige ouders.

In dat licht bezien is plassen in het hoekje van een P nog niet de grootste zonde, hoewel we allemaal weten dat die P daar niet voor staat. Je kan nog zoveel belasting betalen en daarmee openbare voorzieningen meefinancieren, dat wil niet zeggen dat je zelf maar naar gratis aanvullingen moet zoeken als de voorzieningen niet in je behoefte voorzien. Vakkenvullers zijn er om vakken te vullen, niet voor pechhulp of peuteropvang. En bij hoge nood in de bebouwde kom zit er niets anders op dan toch nog maar even afknijpen...

Nelleke den Besten

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie