Afbeelding
ARJEN GERRITSMA

Sparta Nijkerk wint eerste finale tegen RKAV Volendam

12 juni 2019 om 00:53 Sport

NIJKERK Beslist is de finale in de nacompetitie van de derde divisie/Hoofdklasse nog lang niet, maar Sparta Nijkerk behaalde dinsdagavond een belangrijke overwinning. Op eigen veld werd RKAV Volendam met 2-1 verslagen. Makkelijk was het echter allerminst, want de wijdbroeken waren zeker niet de mindere. Zaterdag volgt de beslissing in Volendam.

Een volgepakte Ebbenhorst zag Sparta Nijkerk sterk beginnen, maar ook Volendam kreeg zijn kansen. Meteen was er dus spanning en vermaak, maar gaandeweg de eerste helft grepen de gasten steeds meer het initiatief. Met gevarieerd combinatiespel probeerden beide ploegen elkaar te bestrijden, maar Volendam lukte het net even wat meer. Op een vrije kopbal van Niels Springer had Manuel Hoogewoning nog juist het goede antwoord, maar vijf minuten voor rust moest hij toch de bal uit het net vissen. Een schot van Nick Tol uit 'de tweede lijn' kon Hoogewoning niet keren. Op slag van rust voorkwam de doelman wel een grotere achterstand met een knappe redding.

Met Jesse Buitenhuis voor Frank Heus probeerde Eric Speelziek aanvallend meer te kunnen brengen en het resulteerde in de beginfase na rust in enkele goed kansen voor Sparta Nijkerk. Na twee goede mogelijkheden en tien minuten was het Brian Burgerhout die de op dat moment verdiende 1-1 tegen de touwen schoot. Sparta Nijkerk wilde meer en bleef druk houden, maar moest enkele keren goed oppassen, want de tegenstoten van Volendam waren soms levensgevaarlijk. Een wilde actie van doelman Sander Binken hielp de Nijkerkers. Na een scrimmage probeerde de doelman de bal wild weg te schieten, maar schoot daarbij tegen een hand van zijn verdediger: penalty.

Justin van Groen scoorde onberispelijk en de 2-1 was voor Sparta Nijkerk een steun. Zoekend naar meer, maar wel bedachtzaam op de counters. Volendam kreeg immers nog enkele grote kansen, zoals een vrije trap op de zestien en een vrije schietkans voor spits Zwarthoed. Beiden zonder succes, net als de vrije doortocht van Adriaan Kruisheer in de slotfase. Zo eindigde het eerste duel in 2-1. De eerste klap is voor de Nijkerkers, maar het spel van RKAV Volendam was dusdanig dat het nog lang niet gespeeld is. Het beloofd zaterdag in ieder geval weer een boeiend duel te worden in Volendam, met hopelijk voor de Nijkerkers een goed afloop. Promotie naar de derde divisie is de inzet.