Afbeelding
Gemeente Amersfoort

College wil met Amersfoort praten over de Laak

5 juni 2019 om 15:00 lokaal

NIJKERK De plannen van de gemeente Amersfoort rond het gebied Over de Laak – Waterrijk zijn niet in overeenstemming met de wensen zoals deze leven binnen de gemeente Nijkerk. Dat is aanleiding voor het college van burgemeester en wethouders aanleiding opnieuw uitdrukkelijk hun zorgen uit te spreken over de ontwikkelingen binnen dit plan.

Wijnand Kooijmans

In de brief wordt ook gevraagd om bestuurlijk overleg tussen beide gemeenten. Doel is afspraken te maken over de aansluiting van het natuurontwikkelingsgebied en recreatiegebied op het grondgebied van Nijkerk en de handhaving van het verkeersbesluit. Door de gemeente Nijkerk is in de afgelopen jaren meerdere keren overleg gepleegd over de planontwikkeling door Amersfoort in het totale gebied rond de Laak. In mei 2016 is door de raad een motie aangenomen waarin ernstig bezwaar werd aangetekend tegen de door Amersfoort gewenste ontwikkelingen in dit gebied. Vanuit de Nijkerkse samenleving bestaan er bezwaren tegen de aanleg van wandelpaden en een klompenpad, alsmede de aanleg van een volkstuincomplex ten westen van de Achterhoekerweg.

OVERLEG In de laatste anderhalf jaar is er ook regelmatig overleg geweest, zij het dat de aandacht daarbij vooral is uitgegaan naar de omgeving Nijkerkerstraat en Westerstraat en niet naar het nu in het geding zijnde gebied. Hierover is op geen enkele wijze overleg geweest.

NATUUR In het nieuwe plan wijzigt het landschap ten westen van de Achterhoekerweg van agrarisch naar natuur. In principe kan Nijkerk hiermee instemmen, mits de ontwikkeling van het natuurgebied aansluit bij de bestaande en gewenste natuur-, landschappelijke- en cultuurhistorische waarden van de polder Arkemheen. Het gebied aan de zuidzijde wordt vernat. Direct over de gemeentegrens blijven de gronden vooralsnog agrarisch. Gewezen wordt op het feit dat op het grondgebied van Nijkerk nog twee agrarische bouwblokken liggen waar ook nog agrarische activiteiten plaats vinden. Gevreesd wordt dat beide bedrijven hinder ondervinden van de ontwikkelingen.

WONINGEN In het Amersfoortse bestemmingsplan wordt ook de bouw van woningen mogelijk gemaakt. Nijkerk wil weten of en in welke mate de twee eerder genoemde agrarische bedrijven – waaronder een groot mestkalverenbedrijf – belemmeringen oproepen voor de nieuwe woningen. Amersfoort wil in het grootste deel van het plan recreatief medegebruik toestaan. Daarmee geeft, zo oordeelt het Nijkerkse college, deze gemeente geen gehoor gegeven aan de wens van de Nijkerkse raad het gebied ten westen van de Achterhoekerweg te ontzien van recreatief gebruik. Hieronder ook de aanleg van wandel- en klompenpaden omdat deze ontwikkelingen de bescherming van de belangrijke natuurwaarden in de polder niet ten goede komen.

Ook de aanleg van een volkstuinencomplex wordt onwenselijk gevonden. Aan de Achterhoekerweg wordt een landwinkel, kleinschalige horeca en een zorgboerderij toegestaan. Nijkerk verwacht dat dit tot een toename van verkeer tot gevolg heeft en wil dat alleen bestemmingsverkeer wordt toegestaan.

advertentie
advertentie