Burgemeester Gerard Renkema wil dienend aan de samenleving zijn.
Burgemeester Gerard Renkema wil dienend aan de samenleving zijn. Arjen Gerritsma Graphic Sound

Gerard Renkema geniet nog van burgemeesterschap

5 juni 2019 om 11:30 lokaal

NIJKERK De ambitie en de uitdagingen zijn er nog volop. Gerard Renkema is daarom met het nodige elan aan de nieuwe periode van zes jaar begonnen als burgemeester van de gemeente Nijkerk.

Wijnand Kooijmans

Gerard Renkema heeft het, net zoals zijn gezin, prima naar de zin in Nijkerk. Bovendien zijn er nog de nodige uitdagingen in de komende jaren. Dat maakt dat hij is begonnen aan zijn derde periode als burgemeester van de gemeente Nijkerk. De benodigde groei van Nijkerk is één van deze uitdagingen. ,,Er is vraag naar woningen, vanuit de eigen gemeente maar ook vanuit andere regio's. Je kunt niet zeggen 'dat is een probleem van Amersfoort.' Wanneer je niet bouwt komt ook de lokale markt verder onder druk te staan." Inwoners van de gemeente Nijkerk zullen als gevolg daarvan moeilijker aan een geschikte woning komen."

Renkema is verheugd dat Nijkerk goed scoort in onderzoeken. Als het gaat om aantrekkelijk wonen scoort de gemeente in een onderzoek van Elsevier een derde plek. Nog beter komt Nijkerk uit de bus als het gaat om de top 500 bedrijven. Hierin wordt landelijk de zevende plaats ingenomen met acht bedrijven in deze top. ,,Daar was ik best aangenaam door verrast."

MENSENWERK Politiek en besturen is en blijft mensenwerk, zo zegt Nijkerks eerste burger. ,,Het is bijna altijd een combinatie van ratio en gevoel. Het is mooi om te zien dat in de afgelopen periode, en nu nog, veel mensen bereid zijn om mee te denken en soms letterlijk de schouders eronder willen zetten om iets van de grond te krijgen. In Nijkerk ligt de focus op ruimtelijk terrein. Maar ook het sociaal domein vraagt aandacht. Onder andere door de hoog oplopende kosten van de jeugdzorg waar we te maken hebben met miljoenen tekorten."

NOG STEEDS LEUK Het burgemeesterschap vindt Renkema nog steeds leuk. ,,Ik mag wat van dingen vinden, boven de partijen staan en bezig zijn de boel bij elkaar te houden. Waarbij je ook duidelijk moet zijn. In Nijkerk is er voor gekozen inhoudelijke punten bij de wethouders te leggen, met name op het gebied van openbare orde en veiligheid. Communicatie behoort ook tot mijn portefeuille en ik ben tevens bestuurslid van de regio's Amersfoort en de Food Valley."

SCHEIDSLIJN Volgens burgemeester Renkema wordt de scheidslijn tussen wat je als burgemeester en doet en wat onder het strafrecht valt steeds kleiner. ,,Als burgemeester moet je optreden als het gaat om de drugshandel en moet je als gevolg daarvan soms bedrijfspanden en woningen voor een bepaalde periode sluiten. Maar heb je er ook de taak bijgekregen van het opleggen van huisverboden bij huiselijk geweld. Vaak krijg je wel adviezen van deskundigen maar uiteindelijk moet je er als burgemeester je handtekening onder zetten. Dat stuit best wel eens op bezwaren bij betrokkenen."

FRONTLINIE Burgemeesters komen, zegt Renkema, steeds meer in de frontlinie te staan als het gaat om openbare orde en veiligheid. Maar ook als het gaat om het sociaal domein. ,,Dat maakt dat je taak als burgemeester er niet gemakkelijker op wordt. Mede omdat de landelijke wetgeving niet altijd even duidelijk is. Er komen taken op de gemeente af waarbij het Rijk bij wijze van spreken zegt 'succes er mee.' Maar daarna toch komt met allerlei uitvoeringsvoorschriften."

KNOOP Voorbeeld hiervan is ook de Omgevingswet die op de gemeenten afkomt. ,,Alles moet integraal worden aangepakt. Een deel komt bij de samenleving te liggen. Maar ergens moet er uiteindelijk wel een knoop worden doorgehakt. Dat maakt dat het wel gecompliceerder wordt."

Voor de uitvoering van zaken krijgt de gemeente soms te weinig geld. Voorbeeld daarvan is de jeugdzorg. ,,Maar wanneer je wel geld krijgt zijn de processen vaak zo ingewikkeld dat het veel tijd en overleg kost om het doel te realiseren. Het vergt ook inzet van je ambtelijk organisatie. Ik vind dat dit simpeler moet kunnen. Je moet veel verantwoording afleggen waar aan de andere kant wordt gezegd zet de samenleving in zijn kracht en laat los."

TOUWTJES Burgemeester Renkema vindt het fijn midden in de samenleving te staan. ,,Je ziet en hoort veel. Deels doe je je werk achter de schermen om touwtjes aan elkaar te knopen. Je rol als burgemeester maakt ook dat je met veel mensen in contact komt en dingen mag doen die zichtbaar zijn in de samenleving. Ik ben verrast hoe mensen tegen mijn rol als burgemeester aankijken. Je hebt minder echte macht dan mensen soms denken. Door op het juiste moment invloed uit te oefenen, of er 'gewoon' te zijn, kun je vaak wel veel bereiken."

TIJD Het burgemeesterschap kost veel tijd. ,,Maar ik ben nog nooit ergens met tegenzin naar toe gegaan. Het ene spreekt je meer aan dan het andere. Ik hou bijvoorbeeld meer van voetbal dan van vissen. Maar door de uitleg snap je wel wat de laatsten boeit in hun sport. Zoals je er als burgemeester ook probeert te zijn bij een moord, een zwaar verkeersongeval of als iemand zelf uit het leven stapt. Dat wordt op prijs gesteld waarbij soms een luisterend oor al belangrijk is. Je mag verwachten dat een burgemeester inspeelt op datgeen wat een grote impact heeft op de samenleving."

advertentie
advertentie