Als suggestie wordt genoemd dat inwoners dichtbij het centrum willen wonen, in de buurt van groen en in een appartement.
Als suggestie wordt genoemd dat inwoners dichtbij het centrum willen wonen, in de buurt van groen en in een appartement. Wijnand Kooijmans

Meerderheid van inwoners is tegen hoogbouw

5 juni 2019 om 09:02 lokaal

NIJKERK Van de inwoners van de gemeente Nijkerk vindt 72,8 procent dat er vooral starterswoningen tot 200.000 euro moeten worden gebouwd. Daarnaast kiest 59,4 procent voor seniorenwoningen en 21,3 procent voor sociale huurwoningen.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit het onderzoek naar de behoefte aan woningbouw onder de inwoners. De resultaten worden meegenomen bij het opstellen van de nieuwe woonvisie. Streven is dat eind dit jaar de gemeenteraad de woonvisie definitief kan vaststellen.

HOOGBOUW Het merendeel van de inwoners, 54,4 procent, vindt hoogbouw ongewenst. Jongeren vinden vaker dat dit wel kan. De helft van de inwoners heeft liever nieuwbouw op lege gronden in de bebouwde kom tegenover ruim een derde die liever aan de rand van de bebouwde kom nieuw bouwt. Een groot deel van de inwoners geeft aan dat, als ze later ouder zijn, graag dicht bij de winkels willen wonen, gelijkvloers en in dezelfde buurt waar ze nu wonen. Als suggestie wordt meerdere malen genoemd dat ze dichtbij het centrum willen wonen, in de buurt van groen en in een appartement.

DUURZAAM Inwoners van de gemeente Nijkerk kunnen geen juiste woning vinden vanwege het hoge prijsniveau. Ook speelt een rol dat er niet genoeg wordt gebouwd of dat de woning in de juiste buurt niet beschikbaar komt. Als suggestie wordt meegegeven dat er meer woningen voor jongeren en meer levensloopbestendige woningen voor ouderen moeten komen. De inwoners van de gemeente Nijkerk hechten veel waarde aan duurzaamheid. Het grootste deel van de inwoners wil niet mee-investeren in duurzame energie. De inwoners geven aan dat ze zelf op veel aspecten een bijdrage leveren aan duurzaamheid.

Inwoners hebben liever dat er wordt gebouwd in bestaande woonkernen, in plaats van in het landelijk gebied. Ook vinden zij vaak dat er geen permanente bewoning mag worden toegestaan in recreatieparken.

RANDSTAD Onderzoek onder makelaars leert dat er steeds meer vraag vanuit de Randstad komt naar een woning in de gemeente Nijkerk. Mensen uit de Randstad zijn bereid meer voor een woning te betalen hetgeen ten koste gaat van de Nijkerkse inwoners. Aangegeven wordt dat het hier gaat om marktwerking en niet tegen is te houden. Er is wel verschil aan behoefte aan woningen qua kernen. Nijkerkerveen wordt door de makelaars als 'gekkenwerk' gezien. Bestaand en nieuwbouw is meteen verkocht, aan mensen vanuit Amersfoort. De vraag naar hoekwoningen en twee-onder-een kappers nemen qua tijd dat ze worden verkocht wat af, mensen blijven daarin langer wonen.

Ook is onderzoek gedaan naar wat Nijkerk aantrekkelijk maakt om te wonen. Eén van de uitkomsten is dat het in deze gemeente goedkoop wonen is in vergelijking met Amersfoort. Andere zaken die een rol spelen zijn onder meer het dorpsgevoel in de stad, de ligging en bereikbaarheid en de werkgelegenheid.

advertentie
advertentie