Moe maar voldaan kwamen ze zaterdagmiddag aan op het Plein van Nijkerk.
Moe maar voldaan kwamen ze zaterdagmiddag aan op het Plein van Nijkerk. Gerrit Steen

Benja-team bijna 9000 euro bij elkaar gefietst

4 juni 2019 om 09:12 lokaal

NIJKERK Moe maar uiterst voldaan kwamen ze zaterdagmiddag aan op het Plein van Nijkerk, de tien fietsers van het Cycle4Benja-team. Ze waren donderdag vanuit Trier vertrokken voor een tocht van 450 kilometer in drie dagen. Ze haalden met de fietstocht geld op voor de stichting Benja.

Gerrit Steen

Met spandoeken werd het tiental door vrienden en familie warm onthaald op het Plein. Maar niet voordat nog een extra rondje was gereden naar het truckersfestival in Nijkerkerveen waar nog een aanzienlijk geldbedrag werd opgehaald. De voorlopige tussenstand is bijna 9000 euro. De komende dagen kan dit nog wat oplopen.

ZWAAR ,,Het is al weer de derde editie van de Cycle4Benja, ik heb vanaf het begin meegedaan", vertelt Martijn van de Beek enthousiast. ,,Het was vandaag wel heel zwaar vanwege de hoge temperaturen. We vertrokken vanuit Eindhoven en via omwegen hebben we op zaterdag 160 kilometer afgelegd. Gemiddeld reden we zo'n 28 kilometer per uur, in de bergen was dat ongeveer 24 kilometer. Ik heb van te voren goed getraind, had zo'n 1100 kilometer in de benen. Niet iedereen was van tevoren zo fanatiek. Een deelnemer had 200 kilometer getraind, dat was wel te merken in de Ardennen toen we de heuvels op moesten. Iedereen fietste overigens wel in zijn eigen tempo de bergen op, om daarna weer bij elkaar te komen. Op de laatste dag gingen de mannen met de grootste longinhoud voorop fietsen, het is echt wel een beproeving." 

BEGELEIDING De negen mannen en een vrouw, Anniek Bijvank, werden onder meer bijgestaan door vader Gert van de Beek, die de renners op woensdag naar de bestemming bracht en daarna tevens als bezemwagen en begeleider fungeerde. 's Morgens reed hij voor de renners uit om de lunch klaar te maken en er geschikte plek voor uit te zoeken, daarna om het avondeten klaar te maken. Van de Beek: ,,Omdat ze de hele dag in touw zijn is een standaardmaaltijd niet voldoende, we hebben speciaal voedsel meegenomen waarbij met name pasta en pannenkoeken een belangrijke rol speelden."

MOOI PROJECT Pech onderweg had het team ook. Er waren vooral op vrijdag veel lekke banden. In België moest diverse keren de portemonnee worden getrokken voor een nieuwe binnen- en buitenband. Eenmaal in Nijkerk aangekomen wachtte hen een grote pot bier, die door soigneur Gert van de Beek werd uitgedeeld. De stichting Benja financiert met het geld een project in Oeganda waar straatkinderen worden opgevangen, onderdak en onderwijs krijgen zodat hun toekomst er een stuk rooskleuriger uit komt te zien. Martijn en Linda van de Beek vertrokken in 2013 voor zes maanden naar Oeganda waar zij als vrijwilligers het project KCCP in Kampala hebben opgezet, gericht op het welzijn van straatkinderen.

Met een backpack vol ervaring besloten zij het werk vanuit Nederland voort te zetten. Om hier handen en voeten aan te geven hebben zij samen met Alwin van den Ham Stichting Benja in het leven geroepen.

advertentie
advertentie