Rode Kruis afdeling Nijkerk stopt met Zelfredzaamheid

2 juni 2019 om 10:49 lokaal Deel je nieuws

Al ruim 50 jaar zijn vrijwilligers van het Rode Kruis afdeling Nijkerk onder de vlag Zelfredzaamheid, bezig met activiteiten om mensen zelfredzaam te maken.

Het landelijke Rode Kruis heeft besloten om zich te richten op directe hulpverlening bij evenementen en calamiteiten. Er zijn in de afgelopen jaren meer organisaties ontstaan die sociale hulp voor de langere termijn kunnen bieden. Het Rode Kruis stoot deze activiteiten af. Elke afdeling heeft de beschikking over een begeleider (transitiecoördinator) gehad om de afbouw in goede banen te leiden.

Zelfredzaamheid is na WO2 begonnen als “Welfare”, overgenomen van het Britse leger en bedoeld om patiënten die langer hulp nodig hadden weer in contact te brengen met de samenleving. Het was ook toen vrijwilligerswerk.

In 1990 is sociaal huisbezoek een onderdeel van de hulp. Hoofddoelstelling is het bieden van een luisterend oor en persoonlijk contact. De hulpvrager moet ook gestimuleerd worden om andere contacten aan te gaan en eigen activiteiten buitenshuis te ontwikkelen. De vrijwilliger zorgt er wel voor dat de hulpvrager niet van hem of haar afhankelijk wordt! Zichzelf kunnen redden, dus: ZELFredzaamheid.

Vanuit het Rode Kruis is via een speciale transitiekrant geprobeerd om begrip te kweken voor de besluitvorming. Daarnaast werkt ook de transitiecoördinator aan het op een goede manier beëindigen of overdragen van de activiteiten. “Het begrip is er wel”, wordt door veel vrijwilligers gezegd, “maar het verdriet blijft…” Al jarenlang zijn vrijwilligers verbonden aan Het Rode Kruis, ze hebben hart voor het Rode Kruis. Daar zit het verdriet. Veel vrijwilligers vinden het jammer dat het Rode Kruis afscheid neemt van deze activiteiten.

Dat is ook het geval bij de afdeling Nijkerk, geeft Greet v.d. Beek, coördinator Zelfredzaamheid aan. “Op 5 juni aanstaande zijn we voor de laatste keer bij elkaar met de gasten en de vrijwilligers. Daar maken we uiteraard een gezellige bijeenkomst van en we kijken terug op een mooie zinvolle periode. We hebben veel betekend voor de mensen en er zijn vrijwilligers die hun bezoekjes aan ouderen gewoon blijven doen. Dat is mooi om te horen. We hopen dat veel van onze gasten bij andere organisaties gaan aansluiten, maar de praktijk laat zien dat dit best moeilijk is. Er moet aandacht blijven voor eenzaamheid onder oudere mensen. Dat is voor iedereen belangrijk.”

advertentie
advertentie