De concertserie van de Grote Kerk in Nijkerk gaat op zaterdag 8 juni van start.
De concertserie van de Grote Kerk in Nijkerk gaat op zaterdag 8 juni van start. Matthias van Bloemendaal

Concertserie van start in Grote Kerk

31 mei 2019 om 11:31 lokaal

NIJKERK De concertserie van de Grote Kerk in Nijkerk gaat op zaterdag 8 juni van start. Het eerste concert met koor en orkest Capella Amersfoort staat in het teken van Pinksteren. Daarna volgt een reeks van zes orgelconcerten, waarbij landelijk bekende organisten het orgel bespelen.

Capella Amersfoort onder leiding van Anthony Scheffer brengt op 8 juni een programma met muziek uit de renaissance en de barok. Het programma sluit aan bij het pinksterfeest, dat daags na het concert begint. Liefhebbers van klassieke muziek kunnen hierbij hun hart ophalen, want het belooft een concert vol muzikaliteit en kwaliteit te worden. Medewerking wordt verleend door Michiel Oey en Lise Jørgensen (viool), Christian Jünemann (altviool), Judith van der Werf (cello), Jan Hollestelle (contrabas) en Henk van Zonneveld (orgel).

ORGELCONCERTEN De zes orgelconcerten die na het pinksterconcert volgen, vinden tweewekelijks plaats op dinsdagavond. Zes verschillende organisten bespelen het orgel van de Grote Kerk, dat Matthijs van Deventer in 1756 bouwde. Het zijn Arjan Breukhoven (op 25 juni), Sietze de Vries (op 9 juli), Rien Donkersloot (op 23 juli), Peter Eilander (op 6 augustus), Minne Veldman (op 20 augustus) en tot slot Laurens de Man (op 3 september).

VOORUITBLIK Arjan Breukhoven (25 juni) speelt een programma met muziek van Johann Sebastian Bach en diens tijdgenoten en inspiratiebronnen, met als thema 'Bach & Friends'. Het concert draagt dezelfde titel als Breukhovens nieuwste CD, die erg positief ontvangen werd. Bij het tweede concert treedt Sietze de Vries aan (9 juli). Deze organist is beroemd om zijn improvisatiekunst en voelt zich als een vis in het water op het orgel van Nijkerk, dat uit de barokperiode stamt.

VERZOEKNUMMERS Rien Donkersloot (23 juli) verzorgt een concert met een verzoekprogramma. Liefhebbers kunnen te zijner tijd hun verzoeknummers doorgeven via www.orgelnijkerk.nl. Peter Eilander (6 augustus) is een oude bekende in Nijkerk en heeft meer dan 50 jaar ervaring als concertorganist.

Dit jaar is er ook een jubilaris te horen: Minne Veldman (20 augustus) zit 25 jaar in het vak en hij viert dit met een jaar vol concerten in het hele land. Ook maakte hij in april, mei en juni concertreizen naar Parijs en Zuid-Afrika. Het slotconcert wordt verzorgd door Laurens de Man (3 september). Hij speelt voor het eerst in de Nijkerkse orgelconcertserie.

PROGRAMMA'S Alle concerten beginnen om 20.00 uur. De toegang is gratis, met een collecte aan de uitgang. De concertprogramma's staan vooraf op www.orgelnijkerk.nl. Na afloop van de concerten is er gelegenheid voor ontmoeting, onder het genot van een kopje koffie of thee.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie