Thea Kloek (links) en Mariëlle Schipperen (rechts) bij de themaboekentafel in de Bibliotheek Nijkerk.
Thea Kloek (links) en Mariëlle Schipperen (rechts) bij de themaboekentafel in de Bibliotheek Nijkerk. Harry Koelewijn

'Wij helpen rouw en verlies bespreekbaar maken'

31 mei 2019 om 07:00 lokaal

NIJKERK De Gezondheidscentra Nijkerk en de Bibliotheek, organiseren in samenwerking met de Gebiedsteams en Sigma, in juni bijeenkomsten rond het thema Rouw en Verlies. Het thema is niet alleen bij overlijden van toepassing, maar ook bij tal van andere ingrijpende levensgebeurtenissen. Er vinden zes bijeenkomsten plaats.

Belinda van der Horst

,,We hebben allemaal te maken met verlies. Niet alleen bij overlijden, dat kan ook een verlies zijn door scheiding, ziekte, mantelzorg, ontslag of verhuizing. Iedereen herkent wel iets. Het heeft grote impact op je leven. Rouw is een reactie op verlies. Dat kan zich uiten in verschillende vormen, bijvoorbeeld concentratie- of pijnklachten", vertelt Mariëlle Schipperen, van project begrijpelijke gezondheidsinformatie Bibliotheek Nijkerk. ,,Wij verwijzen niet naar hulp- of zorgorganisaties, maar helpen het thema bespreekbaar te maken. De onderwerpen van de bijeenkomsten doen recht aan verschillende vormen van verlieservaringen. In november aanstaande wordt het thema herhaald, maar dan met andere bijeenkomsten", aldus Schipperen.

VERDRIET Thea Kloek is werkzaam als geestelijk verzorger bij het Willem Holtrop Hospice in Ermelo. Daarnaast heeft ze een praktijk in levens- en zingevingsvragen in Nijkerk. Ze heeft veel ervaring opgebouwd in het begeleiden bij rouw en verlies. ,,Ieder leven kent verliezen. Verlies hoort ook bij het leven, het leven is niet maakbaar. Er gebeuren dingen die niet gepland zijn en die je moet incasseren. Dat geeft verdriet en daar kun je niet om heen, je zult er doorheen moeten. Een verlies geeft een kras op je ziel en die kun je niet wegpoetsen", vertelt Kloek. ,,Rouwen is werken met het uiteindelijke doel dat je kunt omgaan met het feit dat iemand of iets er niet meer is. Het is nooit af, maar als het goed is komt er een tijd waarin je er mee kunt leven. Je wordt een wijzer mens als je het doorleeft."

,,Verdriet moet niet doodgezwegen worden. Deel rouw en verlies met de mensen om je heen. Zij kunnen een luisterend oor bieden. Goedbedoelde adviezen kan men beter achterwege laten. Gelukkig hebben veel mensen wel een 'antenne' voor de rouw en het verdriet van hun dierbare of buur en brengen een pannetje soep of bieden aan om een wandeling te maken. Er komt wel degelijk een einde aan de rauwe randen van verdriet en je zult opnieuw van het leven leren houden", aldus Kloek.

BOEKENTAFEL De bibliotheek heeft een boekentafel ingericht met boeken over het thema Rouw en Verlies. In juni kan men gratis laatste wens boekjes ophalen in de bibliotheken van Nijkerk en Hoevelaken. In deze boekjes kunnen wensen worden geschreven zodat nabestaanden weten wat iemand belangrijk vindt bij zijn/haar afscheid.

Het programma van het thema Rouw en Verlies staat op de website van de Bibliotheek en daar kan men zich ook aanmelden: www.bibliotheeknijkerk.nl of telefoon: 033 – 2451756. De bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk.

Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie