Afbeelding
Lex van Lieshout

'Nijkerk heeft een ambitieus programma'

29 mei 2019 om 09:16 lokaal

NIJKERK Nijkerk heeft een ambitieus programma, zo wordt gesteld in de voorjaarsnota die dient als basis voor het opstellen van de begroting.

Wijnand Kooijmans

Onder meer als het gaat om het investeren in duurzaamheid, maar ook de verbetering van het onderhoud van het groen. Hiervoor zijn extra gelden gereserveerd. Alles op een rij gezet resulteert dit in een te verwacht tekort van drie miljoen euro. ,,Een bedrag dat je niet zomaar wegpoetst", zo zegt Oosterwijk. Nijkerk wil gaan bekijken welke bezuinigingen binnen het sociaal domein mogelijk zijn. Het gaat dan om een efficiëntere werkwijze en meer coördinatie. Dat betekent dat per geval moet worden bekeken welke zorg het beste is en of dit op een goedkopere manier kan. Uitgangspunt is daarbij dat aan de benodigde zorg niet wordt getornd.

BEZUINIGEN Als voorbeeld om te bezuinigen wordt genoemd dat een jongere bijvoorbeeld in een instelling verblijft en daarnaast ambulante zorg ontvangt. ,,Dan vraag je je af hoe dit kan", zo geeft Oosterwijk aan. In een aantal gevallen blijkt het dan bijvoorbeeld ook mogelijk een jongere te plaatsen in een begeleid kamerbewoning. Wethouder Nadya Aboyaakoub: ,,We kijken of de kwaliteit van de dienstverlening goedkoper kan, maar of deze kan worden verbeterd. Het belang van het kind blijft voorop staan." Ook in projecten die zijn voortgekomen uit Samen aan Zet wordt geschrapt. Het gaat dan volgens wethouder Oosterwijk om plannen waarvan wordt verwacht dat ze niet van de grond komen. Hier heeft ook overleg over plaatsgevonden met de betreffende groepen die aan Samen aan Zet hebben deelgenomen. Ook wordt het mes gezet in posten waarvan al jaren geen gebruik meer wordt gemaakt. Desondanks blijft het nodig de lokale lasten in de vorm van de onroerendzaakbelasting te verhogen. Een boodschap die niet is fijn om te vertellen, zo erkent Oosterwijk. De stijging kan meevallen wanneer het Rijk alsnog met een hogere bijdrage voor de jeugdzorg komt. Oosterwijk verwacht dat dit voor Nijkerk niet meer dan twee- tot driehonderdduizend euro zal zijn. ,,Dat is niet de oplossing voor alle financiële zaken waarvoor wij ons zien geplaatst."

CITYMARKETING In de voorjaarsnota is 150.000 euro opgenomen voor het werk van de citymanager in 2020. Gesteld wordt dat er wel pogingen ondernomen worden om het bedrijfsleven mee te laten betalen. Maar als het al lukt, wordt het niet als realistisch gezien dat daarmee het werk in 2020 op de huidige wijze kan worden voortgezet. In een tijd van groeiende online commercie en leegstand van winkels wordt gesteld dat een stad als Nijkerk zich het niet kan veroorloven zich niet op de kaart te zetten. Er moet actief worden ingezet om bezoekers en bedrijvigheid aan te trekken. Anders wordt het risico groot gevonden dat Nijkerk verwordt een saaie en onaantrekkelijke plek waar niemand wil komen. Met alle gevolgen voor de lokale economie en de leefbaarheid.

SCHOOLZWEMMEN In de voorjaarsnota is geen gemeentelijke geld gereserveerd voor schoolzwemmen.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie