Afbeelding
Pixabay

Nijkerk traint inwoners in herkennen mensen met een beperking

28 mei 2019 om 18:59 lokaal

NIJKERK Meer dan honderd professionals en vrijwilligers binnen de gemeente Nijkerk zijn recent getraind in het herkennen van en omgaan met mensen met een al dan niet zichtbare beperking. Er werd hiernaast vooral ingezoomd op effectief communiceren en werden concrete tips en handvatten geboden om in de dagelijkse praktijk toe te passen.

Wijnand Kooijmans

Via de training is, zo geeft het college van burgemeester en wethouders aan, een verandering bewerkstelligd in het denken, de houding en het gedrag richting mensen met een beperking of een andere achtergrond. Het college verwacht dat hiermee een stevige en langdurige basis is gelegd voor het werken aan een inclusie samenleving hetgeen er voor staat dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.

PRAKTIJK  Vanuit de praktijk heeft het college het signaal gekregen dat de deelnemers zich als ware ambassadeurs inzetten binnen hun eigen organisatie en netwerk. Hierdoor verspreidt de inclusie-gedachte zich als een olievlek over Nijkerk. Er is een organisatie welke de verbouwing heroverweegt van zijn front-office om beter tegemoet te komen aan de wensen van mensen met een beperking.

De voornaamste winst zit hem, zo vindt het college, echter in de omgang tussen mensen. Die kunnen zich beter inleven in anderen en dat leidt tot meer begrip en respect. Maar ook worden conflictsituaties vermeden.

POOL Binnen de gemeente is ook een pool gevormd van vijf getrainde en zeer gemotiveerde ervaringsdeskundigen. Het accent ligt op het hebben van een niet zichtbare beperking, zoals autisme, hersenletsel of een verstandelijke beperking. Op kleine schaal zijn de ervaringsdeskundigen ook al aan de slag geweest met het verbeteren van de toegankelijkheid.

Met de trainingen en de pool van ervaringsdeskundigen zegt het college twee zeer effectieve instrumenten in handen te hebben om te werken aan het verbeteren van de toegankelijkheid, zowel binnen als buiten het stadhuis. De ervaringsdeskundigen willen actiever aan de slag gaan met het bezoeken van en in gesprek gaan met diverse organisaties in Nijkerk. Hierbij wordt het gesprek aangegaan over knelpunten en kansen in de toegankelijkheid. Dat gevraagd maar ook ongevraagd.

BELANGRIJK Organisaties die als belangrijk worden gezien, zijn onder meer de woningcorporatie, politie, gezondheidszorg, gezondheidscentra, bibliotheek, werkbedrijf en de regiotaxi. De ervaringsdeskundigen blijven zich inzetten om de expertise en ervaringen in de pool aan te vullen en zo een breder beeld rondom toegankelijkheid op te halen. Ook is er de wens de pool in de toekomst aan te vullen met mensen met een fysieke beperking en iemand met een niet-westerse achtergrond/anderstaligen.

Het college gaat de komende tijd benutten hoe de inclusie agenda kan worden gewaarborgd voor de toekomst. Er worden vooral ook nog kansen gezien het inclusieve denken verder uit te dragen en in de praktijk te brengen, bijvoorbeeld door in te zoomen op de fysieke toegankelijkheid in de gemeente Nijkerk. De raadsleden worden uitgedaagd ook een training te volgen rondom het herkennen en omgaan van mensen met een beperking.

advertentie
advertentie