Rijkswaterstaat graag wil benutten voor de benodigde natuurcompensatie als gevolg van de reconstructie van het Knooppunt Hoevelaken.
Rijkswaterstaat graag wil benutten voor de benodigde natuurcompensatie als gevolg van de reconstructie van het Knooppunt Hoevelaken. Archief BDU Media

Grond voor natuurcompensatie

27 mei 2019 om 11:43 lokaal

HOEVELAKEN De eigenaar van een perceel aan de Nijkerkerstraat stelt zijn gronden beschikbaar voor versterking van het Hoevelakense Bos. In ruil daarvoor mag hij een extra woning bouwen.

Wijnand Kooijmans

Met de betreffende eigenaar wordt al geruime tijd gesproken over de omvorming van agrarische percelen naar bos en natuur. De gronden zijn deels in eigendom en worden deels gepacht. Het gaat om totaal 3,1 hectare dat Rijkswaterstaat graag wil benutten voor de benodigde natuurcompensatie als gevolg van de reconstructie van het Knooppunt Hoevelaken.

De 1,3 hectare gronden die door de eigenaar worden gepacht van het Geldersch Landschap, worden niet ingezet voor natuurcompensatie. Maar worden in de toekomst wel beheerd als agrarische natuur om daarmee de natuurwaarde wel te vergroten. De gronden liggen in en grenzen aan het Hoevelakense Bos.

In ruil voor de inzet van zijn gronden wil de eigenaar een extra woning bouwen aan de Nijkerkerstraat. Naast de gronden levert hij ook nog vijfhonderd vierkante sloopmeters in, evenals een deel van de huidige bedrijfsbestemming en een deel van de naastgelegen woonbestemming. Hiermee zit de man af van een verdere groei van het op dit perceel gevestigde rietdekkersbedrijf. In verband met de komst van de extra woning stort hij zesduizend euro in het Landschapsfonds.

Om alles te regelen is door de gemeente Nijkerk een ontwerp-bestemmingsplan opgesteld. De gemeenteraad moet hiermee nog instemmen. Gezien het streven het Hoevelakense Bos te versterken is het wenselijk dat Rijkswaterstaat de benodigde bos- en natuurcompensatie aangrenzend aan het bos realiseert. Hierin is Rijkswaterstaat afhankelijk van de grondeigenaren rondom het Hoevelakense Bos die hun grond beschikbaar moeten stellen. Het aantal grondeigenaren dat hiertoe bereid is, is tot nu toe beperkt.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie