Het insectenhotel werd onthuld door wethouder Nadya Aboyaakoub. Foto: Gerrit Steen
Het insectenhotel werd onthuld door wethouder Nadya Aboyaakoub. Foto: Gerrit Steen

Insectenhotel geplaatst op Horstpad

23 mei 2019 om 07:05 lokaal

HOEVELAKEN Het Horstpad in Hoevelaken is dankzij de inzet van bewoners Han en Els Delen en met ondersteuning van de gemeente Nijkerk en de Stichting Landschapsbeheer Gelderland veranderd in een mooie bloemenzee. Op de groenstrook werd maandag ook nog een insectenhotel geplaatst. Het insectenhotel werd onthuld door wethouder Nadya Aboyaakoub.

Gerrit Steen

Tot voor kort was het Horstpad voor veel bewoners niet de meest populaire plaats voor een ommetje. Door de verwaarloosde en dichte begroeiing maakte het geheel geen uitnodigende indruk. Vooral door de inzet van Han en Els Delen, bewoners van het Horstpad, is dat beeld inmiddels ingrijpend veranderd. Hun voorstel was om het gemeentelijk groen te verwijderen en te vervangen. Zij stelden samen met de gemeente een brief op voor de bewoners van het Horstpad waarin zij hun idee toelichtten en hen lieten kiezen tussen twee herinrichtingsvarianten.

BLOEMBOLLEN Negentig procent van de bewoners koos voor het inplanten van de strook met bloembollen die in de loop van een jaar groeien en bloeien. Met daar overheen een grasmengsel met wilde planten. In november 2017 hebben de graafmachines van Gert Davelaar de uit de kluiten gegroeide planten en struiken gerooid en zijn er als vervanging van die planten nieuwe bollen gepoot. In het voorjaar van 2018 werd vervolgens een zaadmengsel van wilde planten ingezaaid. Met de bloeiende bollen en wilde planten verwachten de initiatiefnemers meer bijen, vogels, vlinders en insecten aan te trekken op het Horstpad.

NESTKASTJES Voor de leerlingen van de Willem Farelschool had de initiatiefnemer van de herinrichting nog een leuk idee. Hij vroeg hen om nestkastjes voor vogels te maken en deze in de bomen bij de school en aan het Horstpad op te hangen. De leerlingen en directie reageerden direct enthousiast. Met veel plezier gingen de jongens van groep 7 tijdens de handvaardigheidslessen aan de slag. Onder leiding van de conciërge, de heer Bos, werden er aan de hand van een bouwtekening meerdere nestkastjes gemaakt die vorig jaar op 11 juli werden opgehangen. Van elk nestkastje kan de bovenkant scharnierend geopend worden om te kunnen constateren of er een koolmees, mus of pimpelmees in gebroed heeft.

RUSTPLAATS De leerlingen hadden nog één klus, de plaatsing van een insectenhotel, gebouwd door leerlingen van het Aeres College in Nijkerk. Het hout voor het insectenhotel is gesponsord door de Hoevelakense houthandel De Groot.

Het insectenhotel biedt nuttige insecten in de zomer een nest- en rustplaats, in de winter dient het als een geschikt winterkwartier. Het hotel biedt onderdak aan lieveheersbeestjes, metselbijen, graafwespen, vlinders, wilde bijen en gaasvliegen.

advertentie
advertentie