Afbeelding
BDU

Toeters en bellen

22 mei 2019 om 10:55 Lokaal/Column

Zaterdag is het feest in Nijkerk. Dan staat namelijk de Veluwe Wandeltocht op het programma. Veel inwoners - jong en oud, klein en groot, beginner en gevorderde - lopen dan weer een korte of lange route door de mooie, diverse omgeving van Nijkerk. Een happening die niet kan bestaan zonder de inzet van zo'n 80 vrijwilligers. De langeafstandlopers (40 kilometer) starten al om 7.30 uur vanuit de kantine bij voetbalvereniging Sparta Nijkerk. Daarna vertrekken de deelnemers aan de 20, 15, 10 en 5 kilometer met tussenpozen van één of twee uur vanaf het voetbalveld aan de overkant van het complex op De Ebbenhorst. De 5-kilometerlopers starten als laatste om 14.45 uur en dat is ook het startsein voor de diverse fanfarecorpsen om het feest aan te zwengelen met muziek. Tussen 15.00 en 17.00 uur worden alle lopers in het centrum van Nijkerk verwacht, waar publiek, blazers en trommelaars er een waar feest van maken op de slotkilometers naar de finish.

Kleine tip om dit jaar uit te delen aan de finishers: toeters en bellen. Want op het moment dat kleuters en andere korteafstandlopers zich opmaken voor het slotnummer van dit unieke wandelevenement, trapt NSC Nijkerk om 14.30 uur op de eigen Burcht de slotwedstrijd van het voetbalseizoen af tegen SDV Barneveld. De Nijkerkers hebben, met één punt voorsprong op runner up Bennekom, zelf in de hand of zij kampioen worden in de eerste klasse D. Bennekom speelt op hetzelfde moment thuis tegen DTS Ede zijn laatste duel. Bij binnenkomst van de laatste wandelaars is de uitslag zeker bekend. Als de deelnemers aan de Veluwe Wandeltocht terug zijn op het startveld - waar zij hun medaille in ontvangst nemen - kunnen zij dus hopelijk gelijk door in de polonaise.

Nog later op de dag keert de selectie van buurman Sparta Nijkerk terug uit Assen, waar ook zij in de wedstrijd tegen ACV zelf de kampioensstrijd (in de hoofdklasse B) kunnen beslissen. Als de formatie van Eric Speelziek geen punten laat liggen, volgen de mannen het voorbeeld van het eerste vrouwenelftal van Sparta en slepen zij de titel in de wacht. Bij een gelijkspel of verlies kunnen Excelsior '31 (Rijssen) en Staphorst nog roet in het eten gooien, maar daar gaan we natuurlijk niet vanuit.

Laten we hopen dat het met de extra support van alle lopers en hun supporters nog lang gezellig blijft op de plek waar de eerste wandelaars zaterdag het wandelfestijn starten én op het sportcomplex ernaast. Dan is het sportieve feest pas echt compleet.

Nelleke den Besten

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie