blikjes, lachgas patroon
blikjes, lachgas patroon Wim Tondeur

Zwerfafvalbrigade houdt Nijkerk schoon

20 mei 2019 om 20:26 lokaal Deel je nieuws

Arme sloeber

Ik dacht vroeger dat zwerfvuil prikken het werk was voor de gemeente, mensen met een taakstraf, mensen van bureau Halt, asielzoekers die zich nuttig moeten maken, uitkeringsgerechtigden of uitbehandelde psychiatrische patiënten. Nou, hoor ik U denken, dan hoor jij wel ergens in dat rijtje thuis. Ik ben het roerend met U eens. Hoe kwam ik er toe om zwerfvuil te gaan prikken? Een aardige buurman, die bij de buitendienst van de gemeente werkte, vroeg mij of ik zwerfvuil wilde prikken. Ik zei  meteen ja.

Wodka

Van deze buurman kreeg ik de volgende dag meteen vijf voorwerpen; een soort knijper, rol met groene vuilniszakken, handschoenen,  een knijpring waar de vuilniszak in paste en een geel hesje. Ik ging meteen op pad. Eén van de allereerste voorwerpen die ik oppikte was een fles wodka, nog halfvol. Het kan me niet schelen dat bijna niemand me zal geloven maar ik heb deze fles niet leeggedronken.

Dorst

Wietrokers op hangplekken drinken veel sap, frisdrank en energiedrankjes. Vaak gooien ze die van zich af vanuit hun auto terwijl die pakken of flessen nog halfvol met drank zijn. Ik zou zeggen: grijp die kans om uw dorst te lessen. Nieuw zijn de vele lachgas capsules die in de berm liggen. Helaas zijn die eenmalig in gebruik.

Honger

Degenen die ook nog eens geteisterd worden door onstilbare honger het volgende: ga zwerfvuil prikken op plekken waar de jeugd van de middelbare school het meest fietst. Er zijn altijd kinderen die hun middagboterham van zich af gooien, hup, in de berm ermee. Door zorgzame moeders zijn die hammetjes belegd met dikke plakken worst of kaas. Dat betekent dus smullen geblazen voor de zwerfafvaller.

Positief

Degene die afval opruimt wordt nogal eens aangesproken.

Regel één: zeg dat het voldoening geeft je eigen buurt schoon te houden, niemand wil in een buurt wonen die verpaupert.

Regel twee: klaag nooit over de rommel die achteloos op straat wordt gegooid, (dus niet schamperen over de jeugd van tegenwoordig, drugsgebruikers, asocialen, sluipverkeer, enz.)

Regel drie: zeg altijd dat het effect heeft wat je doet. Dit klopt echt.

Oq

Ja, ook U. Na dit verhaaltje wilt u natuurlijk ook uw buurt schoon houden. Dat mag en dat kan. Er zijn nu al meer dan zeventig mensen in de gemeente Nijkerk, die dit vrijwilligerswerk doen. Wim Tondeur is de coördinator van de zwerfafvalbrigade Nijkerk. Bij hem of bij de gemeente (Ronald van het Hazeveld) kun je zo’n set materiaal bestellen. Bel 06-1318 8710 of mail naar zwerfafval.nijkerk@gmail.com.

Het is verbazingwekkend hoe veel voldoening het geeft om je eigen buurt met een omtrek van een paar kilometer schoon te houden. Je kunt tijdens het afval ruimen genieten van het heerlijke weer, mediteren en filosoferen, of een praatje maken met vriendelijke buurtbewoners.

opbrengst van 1 ochtend
herkenbaar en veilig
advertentie
advertentie