Afbeelding
Walter Strang Foundation

Leerlingen bezoeken graf van soldaat Walter Strang

13 mei 2019 om 09:40 lokaal

HOEVELAKEN Als onderdeel van de Walter Strang Memorial gingen 122 leerlingen uit groep 8 van de Hoevelakense basisscholen vrijdag naar Groesbeek om daar de Canadese Oorlogsbegraafplaats en het Bevrijdingsmuseum te
bezoeken. Docenten, ouders en genodigden, onder wie het Hoevelakense Pro21 raadslid Linda de Wals, maakten de groep compleet.

De Schots-Canadese soldaat Walter Strang sneuvelde op 19 april 1945 tijdens de bevrijding van Hoevelaken en is uiteindelijk begraven in Groesbeek. Als eerbetoon legden enkele leerlingen een bloemstuk met de tekst 'De schoolkinderen van Hoevelaken' op zijn graf en werden er Canadese vlaggetjes in de grond gestoken.

RONDLEIDING De groep kreeg vrijdag een rondleiding op de begraafplaats met drie gidsen. De gidsen vertelden onder meer dat er 2338 Canadese militairen in Groesbeek hun laatste rustplaats vonden, maar er liggen ook 279 militairen uit landen zoals Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, Rusland, Polen en België begraven. Koningin Wilhelmina opende het ereveld op 4 mei 1947 en Nederland schonk dit stuk grond aan Canada. Na de rondleiding bezochten de leerlingen, docenten, ouders en genodigden het Nationale Bevrijdingsmuseum en ook hier was er een rondleiding met drie gidsen.

ANNE FRANK Het museum vertelt het vrijheidsverhaal van de Tweede Wereldoorlog, de voorgeschiedenis, de naoorlogse ontwikkelingen en de relatie met de realiteit. Er was ook een tijdelijke expositie over Anne Frank met de titel 'Laat me mezelf zijn'. Op 11 april 1944 schreef Anne in haar dagboek 'Laat me mezelf zijn, dan ben ik tevreden'.

ERVARING Het bezoek aan de begraafplaats en het museum maakte veel indruk. De dag werd afgesloten bij 'De Pannekoekenbakker' in Plasmolen. Rond 16.00 uur waren de twee bussen weer thuis in Hoevelaken en de groep was een leerzame en mooie ervaring rijker.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie