Patrick Burgers: ,,We krijgen veel complimenten over ons concept.”
Patrick Burgers: ,,We krijgen veel complimenten over ons concept.” Gerrit Steen

Repairclub viert eenjarig bestaan

8 mei 2019 om 07:15 lokaal

HOEVELAKEN De Repairclub bestaat deze maand één jaar en dat wordt op 11 mei in Hoevelaken met champagne gevierd. Voorzitter en initiatiefnemer Patrick Burgers blikt terug en kijkt vooruit: ,,Vorig jaar mei begon in Hoevelaken de allereerste Repairclub en in oktober opende Repairclub in Nijkerk. Met twee teams van vrijwillige reparateurs, gastheren en gastvrouwen is het ons gelukt om een concept neer te zetten waar we veel complimenten over krijgen."

Gerrit Steen

,,Onze doelstelling is zorgen dat apparaten langer in gebruik blijven en minder snel worden weggegooid", vervolgt Burgers. ,,Dankzij de steun van organisaties als Gered Gereedschap, De Stuw, de Bibliotheken, De Haen en nog vele anderen hebben we niet alleen fijne locaties om te mogen werken, maar ook prima voorzieningen en voldoende middelen weten te verzamelen."

EENVOUDIGE DEFECTEN ,,We streven er naar om een apparaat binnen een uur te behandelen, omdat we voornamelijk eenvoudige defecten kunnen verhelpen. Voor complexere reparaties verwijzen we door naar lokale ondernemers, die we ook aanbevelen voor de onderdeeltjes die nodig zijn, omdat wij op locatie niet veel op voorraad kunnen en willen hebben. We willen onze gasten altijd met iets naar huis laten gaan. Het liefst met een gerepareerd apparaat, anders wel met advies over het gebruik en uitleg over techniek, of, als het apparaat niet door ons gerepareerd kan worden, een gerust gevoel. Want veel eigenaren voelen zich meer gerust om een apparaat te vervangen als ze weten dat het ook écht stuk is. De drie euro die we per apparaat vragen, is hard nodig voor de aanvulling van klein materiaal, voor de rest moeten we het hebben van sponsoring en donaties."

SLAGINGSKANS Het afgelopen jaar zijn 130 apparaten in behandeling genomen, waarbij 53 procent weer werkend de zaal verliet. ,,Uiteraard zitten hier ook de gevallen 'geen batterijen' bij." Verlichting en decoratie bleek de categorie met de meeste kans op reparatie te zijn (93 procent). De kleinste kans van slagen, 38 procent, was bij keukenapparatuur, audio en video. ,,Voornamelijk keuken- en huishoudapparatuur was vaak niet te repareren. We constateren vaak met teleurstelling dat veel apparaten bijna onmogelijk te demonteren zijn en dat losse onderdelen zeer lastig zijn te bereiken of te vervangen. Dit is iets waar fabrikanten op aangesproken moeten worden, bijvoorbeeld door overheden, hopelijk in Europees verband."

BIJEENKOMST Op 11 mei is de jubileumbijeenkomst in De Stuw van 14.00 tot 16.00 uur. ,,Ook op de Banen- en Participatiebeurs van 9 mei zijn we met een voorlichtingsstand aanwezig om uitleg en aanmoediging te geven aan gasten en vrijwilligers om onze bijeenkomsten te bezoeken met hun apparaat."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie