Emile van Lent geeft op 3 mei een presentatie over oorlog en herdenken.
Emile van Lent geeft op 3 mei een presentatie over oorlog en herdenken. Gerrit Steen

Presentatie over oorlog en herdenken

25 april 2019 om 07:00 lokaal

HOEVELAKEN In dorpshuis De Stuw geeft Emile van Lent op vrijdagavond 3 mei een presentatie die bestaat uit twee gedeelten. Voor de pauze belichten Van Lent en zijn vier assistenten met beelden op groot scherm enkele literaire en muzikale facetten uit de Eerste Wereldoorlog, na de pauze is er een nog niet eerder gevoerd gesprek met één van de allerlaatste ooggetuigen van de Puttense razzia in oktober 1944, toen 658 mannen werden weggevoerd.

Gerrit Steen

Van Lent geeft al enkele jaren twee keer per jaar een presentatie met muziek en beelden op een groot scherm, meestal gerelateerd aan geschiedenis en klassieke muziek, bij uitstek opera met de diepere achtergronden. Daarbij maakt hij gebruik van enkele assistenten die verschillende rollen in tekst en beeld voor het voetlicht brengen. Dit voorjaar kwam Van Lent op het idee om verder in te gaan op de vrede van Versailles, die het einde van de Eerste Wereldoorlog betekende. De herdenking daarvan vond overal in Europa en ook in Nederland in november plaats. Tijdens de presentatie in De Stuw brengt hij samen met zijn assistenten een programma waarin naast de ontwikkelingen ook muziek en literatuur uit de Eerste Wereldoorlog centraal staan.

RAZZIA PUTTEN Van Lent: ,,Na de pauze brengen we nadere bijzonderheden over de razzia van Putten, inhakend op gegevens uit de eerste helft van de presentatie, de Eerste Wereldoorlog, die ook wel de 'literaire oorlog' wordt genoemd. Tijdens mijn speurwerk kwam ik in contact met stichting October 44, die nog altijd onderzoek doet naar de razzia en de gevolgen. Zo kwam ik in gesprek met een tante van ons die tot op heden had afgezien van het uitdragen van haar bevindingen voor zover ze die als 8-jarige, mede door haar zussen, nog kan herinneren. Op zich al vrij uniek."

AUTHENTIEK VERHAAL ,,Het is bekend dat vooral oorlogsherinneringen met alle verschrikkingen door veel slachtoffers en hun naasten worden doodgezwegen", vervolgt Van Lent. ,,Haar verhaal blijkt authentiek te zijn. Omdat haar moeder net toen de oorlog begon al was overleden en haar vader tot de groep van 658 mannen behoorde die weggevoerd werden en die niet terug kwam, moesten zeven weeskinderen, allen meisjes, zich maar zien te redden. Een oudere zus werd noodgedwongen als voogdes aangesteld, waardoor zij nauwelijks aan haar eigen ontwikkeling toekwam." Met deze presentatie haalt Van Lent het verschil aan tussen herinneren en herdenken. Met behulp van tekst en muziek roept hij tijdloosheid op. ,,De doden zijn altijd onder ons", zo vindt van Lent. ,,Het wordt een bijzondere presentatie over lief en leed, angst en vreugde, vragen en antwoorden die soms niet komen."

De presentatie wordt gehouden in De Stuw, op vrijdagavond 3 mei. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Kaarten kosten 10 euro, voor scholieren 5 euro, en zijn verkrijgbaar bij Bruna Hoevelaken, Weterings Electra Hoevelaken, de Haen en aan de zaal. Reserveren kan ook via evanlent@ziggo.nl of door te bellen naar 033 2538661. Gratis koffie, thee, drankje bij binnenkomst en in de pauze.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie