Afbeelding
BDUmedia

New Kids

27 maart 2019 om 10:30 Lokaal/Column

Twee 'new kids on the block'. Hij: sinds twee jaar actief in de Tweede Kamer. Zij: sinds een jaar onderdeel van de Nijkerkse gemeenteraad. Hij: zelfingenomen, elitair. Zij: betrokken, dienstbaar, bescheiden. Dat is wat ik zie.

En dat wat ik zie niet is wat iedereen ziet, besef ik. Vorige week ben ik weer pijnlijk met mijn neus op dat feit gedrukt. Ook in Nijkerk stemde 14,1 procent van de kiezers op (de partij van) Thierry Baudet. Weten zij dan niet wat die man allemaal over vrouwen zegt? Weten ze dan niet dat hij een loopje neemt met de ongemakkelijke waarheid? Hebben zij dan niet gehoord hoe hij op (zogenaamd) meelevende toon politiek gewin probeerde te halen uit de verschrikkelijke aanslag in Utrecht, terwijl andere partijen heel bewust kozen voor een campagnestop? Het maakt niet uit wat ik hoor of zie, want 2.791 Nijkerkers zagen of hoorden iets anders. Of namen zij voor lief dat er aan deze man ,,heel veel kantjes zitten waar je vraagtekens bij kunt zetten", zoals Johan Derksen zei in VI? Johan zei ook: ,,En je moet nog maar zien of hij het allemaal waar kan maken, of hij voldoende mensen heeft met de juiste kwaliteiten. Voor mij was het een tegenstem. De handrem voor GroenLinks en D66. Het klimaat is een obsessie voor hen. Alsof er geen andere prioriteiten zijn in dit land." Dat is wat hij ziet. Of wat zijn onderbuik hem vertelt.

Gelukkig zag ik ook iets anders. Een mooie, integere documentaire bij Omroep Gelderland over het eerste jaar raadslidmaatschap van Pam van de Weijer: Thuismoeder in de politiek. Daarin volgt maker Olaf Koelewijn haar een jaar lang op cruciale momenten. Hij laat het beeld zien van een nieuws- en leergierige vrouw die met voorkeursstemmen in de gemeentepolitiek terecht is gekomen. En geeft zo een inkijkje in het werk van een gemeenteraadslid; een wereld die lang niet iedereen bekend is. We zien Pam de eed afleggen, we zien hoe ze zich verdiept in stapels papier vol ambtenarentaal, hoe Cisca van Drie haar coacht, hoe ze met CDA-fractiegenoten vergadert, hoe ze werkbezoeken aflegt en op de markt het gesprek aangaat met inwoners. Hoe haar eerste woordvoering (een reactie op een motie over het kinderpardon) haar vergaat en hoe de reacties daarop (op sociale media) haar niet koud laten. Eerlijk, open, belangstellend, kwetsbaar, bescheiden. Ook Pams manier is een manier om iets nieuws tegenover de 'gevestigde orde' te zetten.

Twee 'new kids on the block'. Het zal je niet ontgaan dat ik zo mijn voorkeur heb.

Nelleke den Besten

advertentie
advertentie