Melissa Smit-Mater (links) en Pauline Kortbeek.
Melissa Smit-Mater (links) en Pauline Kortbeek. Maranke Pater

Duurzame verandering leefstijl voor gemotiveerde deelnemers

9 maart 2019 om 08:14 Sport/sport

NIJKERK Sinds 2019 is er in Nederland een grotere prioriteit vanuit de overheid voor een gezonde leefstijl. Daardoor worden interventies op het gebied van een gezonde leefstijl nu door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering. Sinds deze maand zijn ook de Nijkerkse Gezondheidscentra met de zogenaamde GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) gestart, als eerste in de regio.

Maranke Pater

Binnen de Nijkerkse Gezondheidscentra wordt vanaf nu gewerkt met de Beweegkuur, een gecombineerde leefstijlinterventie. Pauline Kortbeek (Diëtist Di-eetgezond) en Melissa Smit-Mater (Oefentherapie Cesar) zijn aangesteld als leefstijlcoaches en voedingsprofessional. Smit-Mater: ,,De Beweegkuur is opgestart om preventieve maatregelen te nemen tegen ziekten als diabetes. Voor een periode van twee jaar begeleiden verschillende zorgprofessionals van de gezondheidscentra mensen naar een gezond gewicht en een gezonde leefstijl."

COMMITMENT Om mensen te behoeden voor een terugval in leefpatroon en eetgedrag is ervoor gekozen om mensen voor een langere periode te begeleiden. Kortbeek: ,,We willen een duurzame gedragsverandering teweegbrengen. Mensen moeten niet verwachten dat ze via ons 15 kilo kunnen afvallen om dan vervolgens losgelaten te worden waarbij ze het risico lopen weer in hun oude gedrag te vervallen. Het is een tweejarige commitment die je met jezelf aangaat en waarmee je aan de slag gaat." Tijdens de Beweegkuur komen de deelnemers een aantal keer bij een leefstijlcoach en krijgen ze begeleiding in het veranderen en het verbeteren van hun leefstijl door hen te wijzen op gezondere voeding en een ander beweegpatroon. Naast de individuele gesprekken die ze met ons hebben zijn er groepsconsulten waar deelnemers ook van elkaar kunnen leren. Er is een aantal bijeenkomsten met een beweegprofessional en ook Nijkerk Sportief en Gezond zal ondersteunen naar het lokale beweegaanbod. Smit-Mater: ,,Voor elke deelnemer wordt een persoonlijk voedingsplan opgesteld en een beweegplan die voor een gedragsverandering zorgen op het gebied van energie-inname en lichamelijke activiteit."

CRITERIA Er is een aantal criteria waar potentiële deelnemers aan moeten voldoen voordat ze in aanmerking komen voor de begeleiding. Kortbeek: ,,Mensen moeten in eerste instantie gemotiveerd zijn om mee te doen. Daarnaast kunnen mensen met een BMI tussen de 25 en 40 in aanmerking komen voor begeleiding.''

De verwijzing van deelnemers naar de Beweegkuur GLI loopt altijd via de huisarts. Mensen die ingeschreven staan bij een huisarts in Nijkerk, Nijkerkerveen en Zwartebroek kunnen hier aan deelnemen). Voor meer informatie zie www.gc-nijkerk.nl.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie