Pierlepompersdorp

6 maart 2019 om 14:12 Lokaal/Column

Ziet u het al voor u, burgervader Gerard Renkema die op Het Plein de polonaise leidt en wanneer de fanfare stopt pakt hij uit een paars fluwelen tas de Niekarkse stadssleutel en overhandigt die aan Stadsprins ‘Gerard Alaaf de Tweede’ onder het uitspreken van de plechtige woorden: ,,De komende vijf dagen bent u de baas van Pierlepompersdorp, gedraag u waardig’’.

Als het aan de Nijkerkse Carnavalsvereniging ‘De Doordouwers’ ligt wel. Als stunt hebben ze afgelopen vrijdag Nijkerk, door enkele toegangsborden te veranderen, omgedoopt tot Pierlepompersdorp. In Nijkerk was het een straatje in de buurt van de Vetkamp en de naam van de eerste carnavalsvereniging. Feestcafé Xero werd vrijdag omgedoopt tot Pierlepompershol en De Doordouwers trapten daar het jaarlijkse vastenfeest af, waarbij de muziekverenigingen Concordia en het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps de boel op stelten zette.

Is Nijkerk carnavalswaardig??? Eerlijk gezegd vind ik van (nog) niet. Twee katholieke basisscholen hielden een bescheiden feestje, Het Baken uit Nijkerk een optocht en De Hoeve uit Hoevelaken, mede door het overlijden van hun voormalige conciërge Aart Leistra, een ingetogen feestje op school. Tel daarbij die ene feestavond in Pierlepompershol en die andere feestavond in sportcafé De Slag, de Hoevelakense residentie van de Amersfoortse CV De Leutbroeken. We missen een optocht en vijf dagen feest zoals ‘onder de rivieren’. Nu is dat ook niet zo verwonderlijk want Nijkerk is geen katholiek dorp en carnaval is toch een echt katholiek feest, vandaar dat het in Hoogland, Hooglanderveen en Achterveld wel lukt.

Zelf ben ik ook geen carnavalsmens, zal wel met mijn Gereformeerde opvoeding te maken hebben, maar toen de kinderen klein waren zijn we wel naar de optochten in Hoogland en Achterveld geweest. En ik moet eerlijk bekennen dat ik ook weleens verkleed als dokter naar een carnavalsfeest ben geweest, dat was in de jaren ’70 in De Stuw dat toen in het gebouw zat waar nu de Bieb zit. Een paar katholieke import Hoevelakers hadden carnavalsvereniging de ‘Hoeveleuters’ opgericht, Guus Meijer was de eerste prins carnaval, Ria Lock en haar vriendin Alice Ligthart hadden het majorettecorps de ‘Lock Light Girls’ gestart. Vooral de nieuwe Hoevelakers bezochten het feest, maar na enkele jaren liep de belangstelling terug en werd de vereniging in 1982 opgeheven. Wat blijft is de carnavalskraker ‘Bij Hoevelaken linksaf’ of wordt het nu ‘Bij Pierlepompersdorp rechtsaf???

Theo Zuurman.

advertentie
advertentie