Het Gebeuren speelt Maar alles gaat over.
Het Gebeuren speelt Maar alles gaat over. Het Gebeuren

Familiedrama op de planken in De Stuw

3 maart 2019 om 08:02 lokaal

HOEVELAKEN De Hoevelakense toneelvereniging Het Gebeuren houdt op 29 en 30 maart het toneelstuk ‘Maar alles gaat over’

Het is het veertiende toneelstuk dat in de vijftien jaar dat Het Gebeuren bestaat wordt opgevoerd. Mirjam Bosveld, regisseur: ,,In het najaar gaan we volop aandacht geven aan het jubileum.” 'Maar alles gaat over’ gaat over Marthe die overleden is, maar in de geest nog aanwezig is in haar woning. ,,Ze ziet met lede ogen aan hoe haar kinderen zich verzamelen in haar huis om alles rondom haar nalatenschap te regelen. Ze kijken op haar leven terug en reageren op elkaar reageren.” Ook wordt duidelijk wat haar eigen rol is geweest in hun levens en welk effect dat nu op hen heeft en op hun omgang met elkaar. ,,De kinderen vinden een dagboek van moeder. Daarin wordt een stukje van het verleden ontrafeld dat zij nooit hebben gekend. Hier wordt ook duidelijk waarom moeder is geworden hoe ze is geworden,waarom ze bepaalde keuzes heeft gemaakt en zo heeft gereageerd.” De dagboekfragmenten worden in flashbacks op toneel gebracht. ,,Je ziet dus ook een jonge Marthe. Ondertussen blijft de geestverschijning van Marthe vanaf de zijlijn commentaar leveren op alles wat gebeurt in de flashbacks van de jongere Marthe.”

FLASHBACKS 'Maar alles gaat over’ is het vierde stuk van Het Gebeuren dat door de regisseur zelf geschreven is. ,,Ik liep al een tijd rond met het idee voor een familiedrama. Omdat de groep steeds groter wordt, wordt het moeilijk iemand een rol te geven. Ik wilde met flashbacks werken, dan hoef je niet verschillende personages te verzinnen.” Een deel van de inspiratie voor dit verhaal komt uit het boek ‘De gebroken vrouw’ van Simone de Beauvoir. ,,Voor de andere rollen ben ik verder gaan broeden op basis van de spelers die ik had.” Het Gebeuren bestaat nu uit veertien spelers waarvan negen dames en vijf mannen. Na de voorstelling van vorig jaar hebben we er wat mensen bij gekregen omdat een kerstkoortje hadden geformeerd uit zangers en zangeressen uit de regio. Van die groep hebben wat spelers zich aangemeld. Toen de rollen al bedacht waren en we een eind op dreef kwamen, liep eind oktober Geert bij ons binnen. Hij was in Amersfoort komen werken en wilde voor zijn eigen ontwikkeling op toneelles. Hij kwam eventjes informeren en is ook gebleven. De hoeveelheid mannen is altijd kleiner in een toneelgezelschap, dus we waren allemaal erg blij dat hij erbij kwam.”

HILARISCH 'Maar alles gaat over’ bevat veel humor, maar is wel een hilarische tragedie. ,,Er zit absoluut drama in en gebeurtenissen uit het verleden die niet grappig zijn. Die proberen we met zoveel humor te brengen dat er genoeg te lachen valt. Er zijn momenten dat het publiek de adem inhoudt en momenten dat de klaterende lach elkaar afwisselt. Ik vind het heel spannend omdat we nog nooit eerder zo'n stuk hebben opgevoerd.”

'Maar alles gaat over’ wordt op vrijdag 29 maart gespeeld om 20.00 uur. De voorstelling wordt herhaald op zaterdag 30 maart om 15.00 uur en 20.00 uur. Kaartjes: 10 euro per stuk. Meer info: www.hetgebeuren.com.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie