Real Donny

19 februari 2019 om 13:23 Lokaal/Column

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik een trouw Feyenoord-supporter ben en mensen die mij nog beter kennen weten dat dit voor mij niet betekent dat ik een Ajax-hater ben. Ik ben gewoon een voetballiefhebber met een voorliefde voor 'Hand in hand kameraden'. Vorige week woensdag installeerde ik me op de thuisbank om AFC Ajax tegen Real Madrid CF te zien spelen. Real Madrid, een van de beste clubs ter wereld die in de jaren vijftig en zestig de start beleefde van hun glorietijd en vijfmaal op rij de Europa Cup 1 wonnen met spelers die in mijn geheugen gegrift staan: Di Stéfano, Gento en Puskás.

Nu is Ajax ook één van de betere clubs ter wereld met hun glorie in 'De Gouden Tijd' (1965 – 1973) onder leiding van 'De Generaal' en wie kent ze niet: Cruijff, Keizer, Swart, Rep en Neeskens. Maar goed dat is geschiedenis, dus terug naar de 13de februari. Deze column is niet bedoeld om een voetbalverslag te doen want ik neem aan dat u de uitslag van 1-2 kent, maar ik pik er één speler en woord uit. Onze koninklijke Donny van de Beek uut 't Veen en 'ZUUR'. De volgende ochtend kopte mijn krant AD/Sportwereld met het woord 'ZUUR' en een foto van Hakim Ziyech, die de 1-1 scoorde. De sterkste kopregels zijn diegene die in zo weinig mogelijk woorden, drie à vier hooguit, de essentie van het verhaal vertellen. En als je slechts één woord van vier letters nodig hebt is dat natuurlijk een topkop.

Natuurlijk viel dat woord mij extra op, wat wil je ook met zo'n achternaam, maar het bleek waarschijnlijk geïnspireerd te zijn op het video interview van Donny 'de onvermoeibare Van de Beek die continu in de geboden ruimtes opdook' voor het AD. In dit interview van bijna twee minuten gebruikte hij het woord 'ZUUR' maar liefst drie keer: ,,We speelden goed en hadden wel veel kansen, je staat wel met lege handen, dat is zuur (1). We hebben gevochten als leeuwen en zijn wel trots, maar het is wel zuur (2). Als team hebben we het goed gedaan en het is altijd lekker als je voor de hele wedstrijd het vertrouwen van Ten Hag krijgt, maar het resultaat is wel zuur (3)."

Overigens vond ik Donny minstens zo goed als Frenkie die voor 80 miljoen naar FC Barcelona gaat. Op dinsdag 5 maart kijk ik de return in Madrid met mijn Ajax vrienden in De Slag, wie weet is de kopregel dan 'ZOET' en stromen de aanbiedingen in 't Veen binnen…

Theo Zuurman.

advertentie
advertentie