Torenaartje

20 februari 2019 om 11:14 Lokaal/Column

'Voorpret = aan!' Met die kreet sloot de organisatie 'Wij, Amersfoort' vorige week een bericht op Facebook af, over de route voor Koningsdag 2019. Op zaterdag 27 april viert Koning Willem-Alexander samen met zijn familie Koningsdag in Amersfoort en we weten nu welke route zij gaan lopen van de Kleine Haag naar het Eemplein. Burgemeester Lucas Bolsius noemt het ,,een interessante route waarin we zowel historische als moderne aspecten van Amersfoort laten zien" en ,,waar voldoende ruimte is voor deelnemers én publiek", want ,,Koningsdag is een feest van ontmoeting tussen Amersfoorters, mensen uit de regio en de Koning en zijn familie". Mensen uit de regio... Wacht eens even, zou Nijkerk niet een rol krijgen bij Koningsdag in Amersfoort? Vlak nadat bekend werd dat de Koning onze buurstad aan zou doen (augustus 2018) verscheen daarover een artikel op StadNijkerk.nl waarin stond dat de acht omliggende plaatsen - waaronder Nijkerk - inbreng zouden krijgen bij de invulling van de koningsdagfestiviteiten. Maar hoe?

De route voor Koningsdag is nu bekend, het programma volgt medio maart en staat mogelijk nog niet helemaal vast. Dus, beste Nijkerkers, hoe gaan we Nijkerk promoten in Amersfoort? Hoe gaan we het hart van de Koning en zijn familie veroveren?

Als ik bedenk waar we het meest trots op zijn, kom ik al snel weer bij onze toren uit. De mooiste van Nederland, sinds vele Nijkerkers in 2012 daarover hun stem uitbrachten. Maar ja, die neem je niet onder je arm mee naar de buren. En op een hologram van onze toren zitten Amersfoorters waarschijnlijk niet te wachten. Want keientrekkers zijn trots op hun Onze Lieve Vrouwetoren. ,Overal op de Koninklijke route zie je de toren", zegt stadsgids Wim de Koeijer daarover op StadAmersfoort.nl. Verder dan wat camera-shots van de regio vanuit een helikopter zal de ivoren toorts uit Nijkerk het dus sowieso niet schoppen. Of kan het ook subtiel? Door bijvoorbeeld 'Lekker Nijkerk, stad vol smaak' in Amersfoort op Torenaartjes te laten trakteren?! Wat de herkomst is van dat gebakje en of er een directe link met onze toren is, weet ik eigenlijk niet. Maar hé, de traktatie komt uit Nijkerk én 'toren' zit in de naam… Het kan net die knipoog zijn die Amersfoorters (zonder de feestvreugde te bederven) even laat voelen dat onze toren de winnaar was van die verkiezing in 2012.

Puntje van aandacht: het baksel moet mogelijk wel concurreren met een taart van de Amersfoortse HeelHollandbakt-winnares Anna Yilmaz, dus of we het op smaak ook winnen…

Nelleke den Besten.

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie