Het programma voor Gluren Bij De Buren Nijkerk is klaar.
Het programma voor Gluren Bij De Buren Nijkerk is klaar. Bettine van den Berg

Meer lokale deelnemers in tweede editie Gluren Bij De Buren

3 februari 2019 om 08:21 lokaal

NIJKERK Vijftig huiskamers in de gemeente Nijkerk stellen zich op zondag 10 februari open voor het gratis toegankelijke huiskamerfestival Gluren Bij De Buren. Van live bands tot singer-songwriters, kindertheater, de stadsdichter tot andere acts: de tweede editie van Gluren Bij De Buren heeft in de gemeente Nijkerk weer veel te bieden.

Tamar Kaijzer, één van de organisatoren van Gluren Bij De Buren is content over het feit dat er weer vijftig huiskamers zijn waar gegluurd mag worden. ,,Het mooie is dat er zestien woonkamers bij zitten die vorig jaar hebben meegedaan en dat de rest nieuwe huiskamers zijn die over alle wijken verspreid zitten. Van de mensen die vorig jaar hun huiskamer hebben opgesteld hoorde ik dat ze dit jaar graag zelf willen gaan gluren. Het zou mooi zijn als mensen elkaar gaan afwisselen en dat ze het ene jaar hun huiskamer open stellen en het andere jaar gaan gluren.”

Bij Gluren Bij De Buren kan iedereen genieten van optredens die in verschillende huiskamers plaatsvinden. ,,Op sommige plekken is de huiskamer wat groter, zoals bij dansschool LDC waar verschillende dansdemonstraties worden gegeven en in woonzorgcentrum De Pol waar het zeemanskoor Nijkerks Welvaren een aantal optredens verzorgt.” Wat opvalt aan deze tweede editie is dat er meer lokale artiesten meedoen. ,,Ritn Ditn is een bekende rockband die op grote festivals als Zwarte Cross speelt. Het is erg gaaf dat ze nu in Nijkerk een huiskamerconcert willen geven bij Show Design. Wat ik ook prettig vind is dat we kleinkunstenaars kunnen laten zien als dichteres Marja Willems en stadsdichter Bert Jurling.” Ook zijn er diverse jonge artiesten die in huiskamers optreden, zoals Playwright Nostalgia en DJ Joey Montis en Prepared.

Voor jong tot oud zijn er optredens gepland. Kindertheater is er van Sjors&Ruud Theatermakers, B.J. Brillekip en Voorleestheater Blauwe Gerrit. Er doen verschillende koren mee als dameskoor Radoesja en Music that matters. Toneelgroep Het Gebeuren speelt in wijkcentrum de Wulfshoeve een komisch wagenspel. ,,In Hoevelaken staan er zeven optredens gepland, onder andere van slagwerkgroep Sint Caecilia Hoogland en Afslag Nijkerk. In buurtschap Appel zijn we van 1 optreden naar vier optredens gegaan, hier speelt onder andere Eight Sessions on Tour, een initiatief van Sylvana en Marvin die eens in de zes weken in café Eight soortgelijke muzikale middagen organiseren.”

In Nijkerkerveen staan vijf optredens gepland. ,,We hebben hier een hele enthousiaste huiskamereigenaar zitten die net als vorig jaar onze programmakranten per paard rondbrengt door de buurt.” Kaijzer raadt iedereen aan om vooraf een route uit te stippelen. ,,Op deze manier kun je het meeste zien. Het lukt vaak om drie of vier optredens per middag te bekijken en als je naar een bekende artiest gaat, is het belangrijk om op tijd te gaan anders zit de huiskamer vol.”

De optredens van Gluren Bij De Buren vinden plaats van 12.00 tot 17.00 uur. Elk optreden duurt dertig minuten en artiesten treden over de dag verdeeld ongeveer drie keer op. De toegang is gratis en ook artiesten doen vrijwillig mee. Bekijk het hele programma op www.glurenbijdeburen.nl/nijkerk. Programmakranten zijn ook af te halen bij plekken als de bibliotheek in Nijkerk.

Maranke Pater
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie