Opoffering Walter Strang redt Ernest Montsion

28 januari 2019 om 12:54 lokaal

HOEVELAKEN Theo Zuurman, die de gesneuvelde Canadees Walter Strang een herkenbaar gezicht heeft gegeven, verraste de aanwezigen tijdens de Amarch-lezing in De Stuw vorige week vrijdag met een nieuw inzicht over de manier waarop Strang om het leven kwam.

,,We zitten in St. Claude in de Canadese provincie Manitoba ten westen van Winnipeg. Wie komen we daar tegen? Neef Lionel Strang met oorlogsveteraan Ernest Montsion, 96 jaar oud! Het is 8 december van verleden jaar. Ernest verhaal geeft een nieuw inzicht over de dood van Walter Strang, in het kort gezegd komt het hierop neer: Ernest vertelde dat Walter Strang door een moedige reddingsactie in Hoevelaken, in de buurt van een roadblock, het leven van hem heeft gered en Walter zelf daardoor zeer waarschijnlijk het leven heeft gelaten. Dit voorval komt iedere keer naar voren als Montsion over zijn oorlogservaringen spreekt, zeggen zijn kinderen. Hij voelde dat hij waarschijnlijk nog steeds in leven is door de opoffering die Walter maakte een paar weken voor het einde van de oorlog."

Zuurman vervolgt: ,,In dit geval gaat het om de bevrijding van Hoevelaken waar ze de Duitsers verdreven. 'De Duitsers hadden een boerderij in brand gestoken, terwijl de hele familie nog binnen was', vertelde de veteraan. Ernest wilde naar voren gaan toen zijn luitenant zei: 'Montsion, niet jij, Strang jij gaat'. Volgens Ernest, toen 21 jaar en ook radioman, rende de 36-jarige Walter Strang naar de boerderij en was in staat de familie te redden. Door deze heldhaftige actie trok Walter zich later terug naar Barneveld en sneuvelde Walter door een ontploffende mortier bij Park Weldam. Ernest heeft nooit zijn kameraad vergeten die zijn plaats innam bij deze actie en bezocht in 2000 met zijn zoon Gille zijn graf in Groesbeek om hem respect te tonen."

,,Het bestaan van Lionel ontdekte Ernest's dochter Patricia pas afgelopen november toen ze via sociale media op zoek ging naar nakomelingen van Walter Strang. Binnen een dag vond ze Lionel die snel reageerde en meldde dat hij zijn neef was. Vier weken later was er een ontmoeting in St Claude geregeld waar Lionel Ernest en zijn familie ontmoette. Ernest liet hierbij weten dat hij het bezoek van Lionel zeer waardeerde en dat hij nooit zal weten of het anders was gelopen als zijn luitenant niet ingegrepen had."

advertentie
advertentie