Afbeelding
Arjen Gerritsma/Graphic Sound

'Bordje Erbij' voor tafelgast

27 januari 2019 om 08:44 lokaal

NIJKERK 'Bordje Erbij', een nieuwe activiteit van Sigma, brengt mensen bij elkaar die het leuk vinden om samen te eten, gesprekken te voeren en nieuwe mensen te leren kennen onder het genot van een warme maaltijd in een huiselijke sfeer. Sigma zorgt voor een match tussen beide partijen.

Belinda van der Horst

Mieke van den Brink, medewerker Bemiddelpunt bij Sigma, vertelt dat er veel vraag is naar de warme maaltijd. ,,Deze vraag is gesignaleerd uit de huisbezoeken, door thuiszorgorganisaties, gebiedsteams en vrijwilligersorganisaties."

HUISELIJKE SFEER ,,Samen eten is leuker, gezelliger en gezonder. Gelegenheden om in groepsverband te eten zijn er genoeg, zoals de restaurants in de zorgcentra. Niet iedereen heeft er behoefte aan om in groepsverband te eten, maar vindt het wel gezellig om samen met iemand te eten. We hebben ervoor gekozen om dit in de huiselijke sfeer te laten plaatsvinden. Mensen koken meestal teveel, daar kan mogelijk nog een bordje bij", vertelt Van den Brink.

SOCIALE ASPECT Er worden geen culinaire hoogstandjes verwacht van het eetadres wat de maaltijd verzorgt. Het sociale aspect staat voorop en de maaltijd is het moment om met elkaar in gesprek te gaan en de dag door te nemen. Vooralsnog hebben beide partijen voldoende gespreksstof om elkaar te leren kennen en mogelijk groeit er een mooie vriendschap uit.

MATCH Van den Brink zorgt voor een match. Vooraf wordt door haar geïnventariseerd wat de interesses, hobby's en levensovertuiging van beide partijen zijn. Ook worden er goede afspraken gemaakt over de tijden waarop de maaltijd wordt gebruikt en de frequentie van de maaltijdbezoeken.

Er wordt ook bekeken of beide partijen bij elkaar in de buurt wonen zodat het vervoer geen probleem hoeft te zijn. Het eetadres kan een kleine bijdrage van drie euro vragen voor de maaltijdkosten. In plaats van de bijdrage kan er ook de afspraak gemaakt worden dat de gast bijvoorbeeld een keer het toetje of iets lekkers bij de koffie meeneemt.

PROEFETENTJE Om te kijken of het klikt tussen beide partijen wordt er gestart met een 'proefetentje'. Van den Brink houdt contact met beide partijen om te kijken of de match naar tevredenheid verloopt. ,,Ik hoop mooie verbindingen te maken", zegt ze.

'Bordje Erbij' is voor alle inwoners in de gemeente Nijkerk en voor alle leeftijden.

Meer informatie: Sigma, Frieswijkstraat 99, Nijkerk, tel. 033 – 2474830 (op werkdagen tussen 9.00 – 17.00 uur), e-mail: info@sigma-nijkerk.nl.

Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie