Afbeelding
Archief BDUmedia

Gemeente betrekt burger meer bij onderhoud groen

15 januari 2019 om 07:25 lokaal

NIJKERK Nijkerkers worden door de gemeente meer betrokken bij het onderhoud van de openbare ruimte. Het gaat dan bijvoorbeeld om het onderhoud van het groen en het schoon houden van de straten.

Wijnand Kooijmans

De kwaliteit en het onderhoudsniveau van de openbare ruimte bepaalt, zo schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de raad, in belangrijke mate hoe inwoners en bezoekers de gemeente ervaren. Dat maakt dat in het coalitieakkoord ook de ambitie is vastgelegd om de kwaliteit van de openbare ruimte en het groen in de wijken en buurten te verhogen.

KLACHTEN Als gevolg van de bezuinigingen kwamen er de nodige klachten over het onderhoud binnen bij de gemeente. Om dat onder de aandacht te brengen heeft het college regelmatig aandacht aan het groenonderhoud besteed op de website. Ook zijn er als proef twee wandelingen gehouden, één in de wijk Corlaer en één in Hoevelaken. Tijdens deze wandelingen is uitleg gegeven over het beheer van de openbare ruimte en zijn vragen beantwoord.

Streven is om de communicatie over klachten die binnenkomen te verbeteren. Inmiddels zijn de beheerders van de juiste plattegronden voorzien, wat leidt tot verbetering van het onderhoud in de wijken. Ook is de samenwerking tussen aannemers en het team dagelijks beheer van de gemeente Nijkerk verbeterd.

BLAD Door de gemeente is een nieuwe methode toegepast om blad te hergebruiken als onkruidonderdrukker en bodemverbeteraar in plantvakken. Ook zijn groenvakken in beheer gegeven aan burgers en zijn drie vacatures bij het team dagelijks beheer ingevuld.

WANDELINGEN Het succes van de wandelingen maakt dat de gemeente doorgaat met het organiseren van kleinschalige wijkwandelingen. De afhandeling van klachten wordt verder verbeterd, inwoners worden ook vooraf geïnformeerd over ontwikkelingen. De proef met het hergebruik van blad wordt uitgebreid.

TOEZICHT Burgers worden ook bij renovaties betrokken en er wordt kleurrijke en bij-vriendelijke beplanting aangebracht. Er wordt ook strak toezicht gehouden op de uitvoering van de werkzaamheden.  Het college zegt dat inwoners in sommige gevallen niet goed weten dat de inmiddels afgesproken kwaliteit van onderhoud meer onkruid en zwerfafval toestaat. Soms is er een andere werkwijze waaraan bewoners moeten wennen.

Het team dagelijks beheer heeft om deze reden inmiddels het vegen van de openbare ruimte overgenomen van de aannemer die hiervoor aanvankelijk was ingehuurd. Hierdoor is het opruimen van zwerfvuil op verhardingen verbeterd. Ook kan sneller worden ingesprongen bij onacceptabele situaties.

VISIE Om alles in goede banen te leiden gaat het college een beheersvisie openbare ruimte opstellen, gelijktijdig met een groenvisie. Hierbij worden de inwoners van de gemeente Nijkerk ook betrokken. Hiertoe wordt onder meer in het eerste kwartaal van 2019 een bijeenkomst gehouden. De verwachting is dat de definitieve beheersvisie eind 2019 aan de raad kan worden aangeboden.

advertentie
advertentie