Afbeelding
BDU

Vlag

16 januari 2019 om 11:00 Lokaal/Column

Niets doen is ook iets doen. Mijn zus had een kussentje met die tekst. In de uitnodigende context van een comfortabele stoel zeiden die woorden vooral: ontspan, het is belangrijk dat je dat ook vaak genoeg 'doet'. In de afgelopen week kwam de tekst in een ander verband in me op.

Het was de week van de Nederlandse vertaling van de Nashvilleverklaring, een "verklaring over Bijbelse seksualiteit", waarin een paar christenen homoseksualiteit afwijzen. En de tegenreacties daarop. Interviews, hele epistels waarin andere christenen zich ruimdenkender opstelden en een andere boodschap predikten, hartverwarmende teksten en gebaren, satire. Diverse (kerkelijke) gemeenten hesen de regenboogvlag. Nijkerk niet. Een woordvoerder van de gemeente liet daarover aan Nijkerk.nieuws.nl weten: "In Nijkerk telt iedereen mee. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig weten. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. De afgelopen jaren hebben we in dit kader op Coming Out Day de regenboogvlag gehesen." En daarna zei hij/zij nog iets over dialoog. Hoewel ik de Nashvilleverklaring tot in het diepst van mijn vezels verafschuw, kan ik me wel iets voorstellen bij het besluit niets (extra) te doen. Net zoals ik na een terroristische aanslag niet verwacht dat alle moslims gelijk openlijk afstand nemen van daden die psychopaten uit naam van hun religie uitvoeren, verwacht ik ook niet dat mensen/instanties die ook maar enigszins christelijke wortels hebben dat zij zich tegen dit homofobe reli-extremisme uitspreken. Hoe mooi alle tegenreacties ook zijn, niets moet. Want ook in deze context geldt: niets doen is ook iets doen. Het zegt wat mij betreft: wij laten ons niet gek maken door een stel godsdienstidioten. Wat voor ons geldt op Coming Out Day, geldt het hele jaar door.

Die term "reli-extremisme" heb ik trouwens niet zelf bedacht, die hoorde ik op de radio. En ik heb er een beetje moeite mee, omdat de term bijna gezellig klinkt. Misschien is dat om een onderscheid te maken met het soort extremisme dat een bomgordel draagt, maar dat maakt deze homofobie natuurlijk niet minder schadelijk. Extremisme is extremisme en dat verdient geen sugarcoating. Gelukkig zijn wij niet-extremisten met meer, of we nu wel of niet met een regenboogvlag staan te zwaaien. En als we er dan toch één willen zien wapperen in Nijkerk, dan liever aan de mooiste toren van Nederland.

Nelleke den Besten

advertentie
advertentie