De mede door bewoners ontworpen borden hebben geleid tot een positief effect.
De mede door bewoners ontworpen borden hebben geleid tot een positief effect. archief

Minder sluipverkeer over Holkerweg

5 januari 2019 om 07:59 lokaal

NIJKERK De mede door enkele bewoners van de Holkerweg ontworpen verkeersborden hebben gezorgd voor een afname van het doorgaand verkeer. Op de snelheid hebben de borden echter geen effect gehad, zo concludeert het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders in een brief aan de raad.

Wijnand Kooijmans

In 2017 is gestart met een project om het doorgaande verkeer op de Holkerweg te verminderen. Met René Speelman (bekend van Jabbertje), de gemeente en enkele aanwonenden werden in twee sessies borden ontworpen waarmee weggebruikers worden aangesproken op hun rijgedrag. Op de Van Middachtenstraat werd een bord geplaatst 'Rondweg veilig en snel.'

Op de Bunschoterweg is, komend vanuit Bunschoten, na de brug bij de A28 een bord geplaatst met als doel weggebruikers te stimuleren een andere route te kiezen dan de Holkerweg.

Na dit bord werd voor de rotonde een bord geplaatst die de rijrichting aangeeft van de rondweg. Op de Arkemheenweg zijn borden geplaatst om weggebruikers te bedanken voor het kiezen voor de rondweg.

BORDEN Op de Holkerweg zelf zijn in beide richtingen voor de verkeersdrempels borden geplaatst die weggebruikers, en dan vooral busjes met aanhangers, attenderen op en waarschuwen voor hoge drempels. Ook werden op deze weg in beide richtingen borden geplaatst om aan te geven dat de sluiproute via deze weg langzamer is dan het gebruik van de rondweg.

DERTIG KILOMETER ZONE Uit een eerste evaluatie bleek dat sommige borden niet goed stonden opgesteld en dat mogelijk het aanbrengen van een aantal verkeerskundige maatregelen ook ontmoedigend zou werken op het doorgaand verkeer. Bestaande borden die niet goed zichtbaar waren zijn vervangen en/of verplaatst. Ook is een markering aangebracht op de weg die aangeeft dat er een dertig kilometer zone wordt ingereden.

FIETSSTROOK De fietsstrook voor het verkeerslicht bij de N301 is verlegd waardoor de weg breder is geworden en twee auto's elkaar, zonder fietsers in gevaar te brengen, kunnen passeren. Net voorbij de kruising van de Beekhoven-Holkerweg is een oversteekplaats aangelegd en in de bocht is een markering aangebracht. Daarnaast wordt binnenkort de voorrangssituatie bij het kruispunt Holkerweg/fietspad Doornsteeg gewijzigd. Fietsers, komend vanaf de Doornsteeg krijgen voorrang op het verkeer dat komt vanaf de Holkerweg.

AANVULLENDE MAATREGELEN Uit metingen voor en na de genomen maatregelen blijkt dat op een reguliere werkdag het aantal voertuigen per etmaal bij een eerste meting aan de oostzijde is gedaald van 2.940 naar 2.732 voertuigen. Bij een tweede meting aan de westzijde van de weg ging het aantal voertuigen omlaag van 3.163 naar 3.004. In 2019 wordt besloten over de noodzaak van aanvullende maatregelen.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie