Afbeelding
import

Vooral inwoners met specifiek belang betrokken bij 'Samen aan Zet'

4 januari 2019 om 07:08 lokaal

NIJKERK Samen aan Zet gaat door binnen de gemeente Nijkerk. Maar er is wel een nieuwe impuls nodig om de gewenste cultuurverandering tot stand te brengen, zowel intern als extern.

Wijnand Kooijmans

De lopende raadsperiode wil het college van B en W benutten om meer inwoners van de gemeente te laten aanhaken bij 'Samen aan Zet'. Een ander doel is om het maatschappelijk rendement te vergroten en een grotere professionaliteit te bereiken.

De conclusie is dat op dit moment vooral professionals en inwoners met een specifiek belang zijn betrokken bij de lopende projecten. Dit wordt gezien als een relatief kleine selecte groep waar veel van wordt gevraagd. Daarom wordt ingezet op het betrekken van meer inwoners bij Samen aan Zet.

Doel van het college is om participatie dusdanig te organiseren dat iedere inwoner inbreng kan leveren op eigen 'niveau' en naar eigen kwaliteit. Samen Nijkerk moet er zijn voor alle inwoners en dat wil het college bereiken door nieuwe vormen van participatie en laagdrempelig werken. De brede betrokkenheid van de samenleving moet, zo geeft het college aan, geen doel op zich zijn maar een middel om maatschappelijke vraagstukken efficiënt en op een aansprekende manier samen aan te pakken.

STAGNATIE Het college concludeert in een voorstel aan de raad dat er in het kader van Samen aan Zet voorstellen zijn gedaan die niet van de grond komen. Sommige voorstellen zijn niet uitgewerkt, andere stagneren in de uitvoering of zijn al enkele keren afgevallen bij een integrale afweging. Het kost, zo zegt het college, onnodig veel energie van de gemeente als het gaat om voorstellen die niet worden opgepakt of zonder resultaat blijven. Daarom wordt voorgesteld een einddatum te verbinden aan voorstellen die niet lopen, ook al is daar eventueel al wel budget voor beschikbaar gesteld. Wel wil het college voor het zover komt, dit in de betreffende dialooggroepen aan de orde stellen. Zo krijgen ze de kans om deze voorstellen alsnog een vervolg te geven.

Indien er onvoldoende tijd is voor participatie of er voldoende middelen zijn om een proces goed te begeleiden wil; het college afzien van participatie. Het risico van een negatief effect wordt dan te groot gevonden. De vrees bestaat dat participatie dan als een zoethoudertje wordt gezien of het gevoel ontstaat dat de gemeente taken over de schutting gooit. Het college geeft aan duidelijke keuzes te willen maken en is ook bereid die uit leggen, ook als ze pijn doen. Initiatieven vanuit de samenleving worden altijd serieus genomen. Bij het afwegen van voorstellen kan dit alleen wanneer alle benodigde informatie beschikbaar is. Streven daarbij is te komen tot een breed draagvlak voor keuzes en begrip voor elkaar.

BUDGET Het college wil alleen in bijzondere gevallen extra budget aanvragen. Gekeken wordt naar mogelijkheden meer inwoners bij het dagelijks werk van de gemeente te betrekken, onder meer via wijkwandelingen en klantreizen.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie