Afbeelding
Harry Koelewijn

Leendert de Boer houdt Nijkerkse straten schoon

20 december 2018 om 10:20 lokaal

NIJKERK Oud-biologieleraar Leendert de Boer hoefde niet lang te twijfelen toen hem gevraagd werd of hij zwerfvuil in Nijkerk op wilde ruimen. De gepensioneerde biologieleraar trekt er regelmatig op uit om zijn buurt schoon te maken. 

,,Toen een buurman, die bij de buitendienst van de gemeente werkte, mij vroeg of ik zwerfvuil op wilde halen, zei ik meteen ja. Per slot van rekening ben ik, als  gepensioneerd biologieleraar, een gepassioneerde milieufanaat", aldus De Boer. 

WODKA De volgende dag kreeg De Boer meteen vijf hulpmiddelen tot zijn beschikking: een knijper, vuilniszakken, handschoenen, een knijpring waar de vuilniszak in paste en een geel hesje. Meteen ging De Boer op pad. Zijn eerste vondst was een wodkafles, nog halfvol. ,,Ik heb de fles niet leeggedronken", grapt de Nijkerker. 

DRIE REGELS De Boer wordt naar eigen zeggen redelijk vaak aangesproken door voorbijgangers. Hij hanteert drie regels: ,,Mijn eerste regel is: zeg dat het voldoening geeft om je eigen buurt schoon te houden. Regel twee is: nooit klagen over de rommel die achteloos op straat wordt gegooid. En regel drie, zeg altijd dat het effect heeft wat je doet. Dit klopt echt. Ik hoef tegenwoordig minder vaak rommel te ruimen."

De Nijkerk roept ook andere inwoners op zich in te zetten voor een schonere buurt. ,,Het geeft veel voldoening om je eigen buurt, met een omtrek van een paar kilometer, schoon te houden. En tijdens het rommel ruimen kun je vaak genieten van het heerlijke weer."

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie