Afbeelding
Arjen Gerritsma/Graphic Sound

'Samen prutsen met techniek' in bieb

16 december 2018 om 08:23 lokaal

NIJKERK 'Samen prutsen met techniek' is de naam van de nieuwe technologieactiviteit die maandelijks wordt verzorgd door de Bibliotheek Nijkerk. Kinderen van zes tot en met taalf jaar en hun (groot)ouders kunnen op zaterdag 29 december samen programmeren met de Roboc@r. Daarnaast staan er begin volgend jaar een aantal lezingen en cursussen over technologie op het programma.

Belinda van der Horst

,,Tijdens de Summerschool, wat tijdens de zomervakantie in de bibliotheek plaatsvond, is er een pilot gedraaid met de Roboc@r. Dat was niet alleen een succes bij de kinderen maar ook bij ouderen. Technologie is voor alle leeftijden. Volgend jaar wordt er op de basisscholen een pilot gedraaid met de Roboc@r, want techniek krijgt een plek in het onderwijs", vertellen Petra Boessenkool en Nicole Boelens, coördinatoren activiteiten en vrijwilligers in de Bibliotheek Nijkerk.

SNUFJES De Roboc@r is een mobiele kar met allerlei technische snufjes om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met technologie en robotica. Met behulp van Fischer-Technik leren ze de basisprincipes van programmeren, zoals onder andere meten en regelen. De Roboc@r is voorzien van bouwmodellen die bediend en geprogrammeerd worden door middel van een app op een iPad. Fischer-Technik heeft, in samenwerking met de bibliotheek, de Roboc@r ontwikkeld. Het is de eerste flexibele programmeermobiel waarbij alles rondom techniek en robotica in compacte vorm aanwezig is. ,,Er zijn twee keer zes verschillende bouwdozen voor allerlei niveaus. Kinderen kunnen met z'n tweeën of alleen bouwen en programmeren, bijvoorbeeld een stoplicht, wasmachine of zweefmolen. Ze kunnen ook zelf iets ontwerpen. Binnenkort komt er ook een 3D printer bij. Tijdens de inloopochtenden is er een techniekvrijwilliger aanwezig. Fischer-Technik zorgt er maandelijks voor dat de Roboc@r up-to-date en compleet blijft", aldus Boessenkool.

KERSTVAKANTIE Tijdens de Winterschool, die in de kerstvakantie in de bibliotheek wordt gehouden, is er op woensdag 2- en donderdag 3 januari 2019 een workshop Roboc@r voor kinderen van tien tot twaalf jaar. De kosten zijn 2,50 euro. Reserveren is gewenst.

Begin 2019 staan er in de bibliotheek een aantal lezingen over technologie en cursussen op het programma. ,,Zoals Facebook toegankelijk maken voor familie als de gebruiker is overleden. En een film over een robot als mantelzorger. Kom, kijk en beleef wat voor leuks de bibliotheek te bieden heeft", besluit Boessenkool.

De inloopochtend 'Samen prutsen met techniek' vindt plaats op elke laatste zaterdag van de maand van 10.00 – 12.00 uur. De toegang is gratis evenals de koffie/thee. Men hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn. Kijk voor meer informatie op: www.bibliotheeknijkerk.nl.

Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie