Raymond Beekman overhandigde het eerste exemplaar van zijn boek aan mevrouw Ida Stolp (midden).
Raymond Beekman overhandigde het eerste exemplaar van zijn boek aan mevrouw Ida Stolp (midden). Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Nieuw deel 'Verdwenen bedrijven' met eenmanszaken

10 december 2018 om 07:03 Nieuws

NIJKERK Auteur Raymond Beekman overhandigde vorige week tijdens zijn boekpresentatie het tweede deel van zijn boek 'Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen' aan mevrouw Ida Stolp. Garagebedrijf J. Stolp is één van de negentien verdwenen bedrijven die in het boek voorkomen.

Belinda van der Horst

De feestelijke boekpresentatie vond onder grote belangstelling plaats bij boekhandel Roodbeen. Merit Roodbeen van Nabij Producties memoreerde dat het eerste deel, wat Beekman samen met journaliste Maranke Pater heeft geschreven, snel was uitverkocht. ,,Het boek werd herdrukt en er zijn nog enkele exemplaren tegen gereduceerd tarief verkrijgbaar. In het tweede deel staan kleinschalige, maar beeldbepalende bedrijven, karakteristieke foto's en mooie herinneringen. Veel mensen hebben bijzonder beeldmateriaal of ordners met documenten beschikbaar gesteld die zich niet in het gemeentearchief bevinden. Het was een lang traject om het boek te maken", aldus Roodbeen.

Beekman vertelde in zijn toespraak dat hij om oud-werknemers of oud-eigenaren te bereiken, gesteund en geholpen is door 'wandelende encyclopedie' auteur Willy Klok - van Dasselaar. ,,Zij kent heel veel mensen. Ik vond het erg leuk om de verhalen van de mensen die bij de verdwenen bedrijven hebben gewerkt aan te horen." Voor Beekman, die constructiebankwerker van beroep is, is schrijven een hobby. Inmiddels heeft hij zeven boeken op zijn naam staan. Hij heeft maar liefst vijf boeken over oude vrachtwagens geschreven en er staat er weer één op stapel.

Na het eerste deel van 'Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen' bleef er nog veel materiaal over waarmee Beekman verder aan de slag ging. Het gemeentearchief vormde een dankbare bron van informatie. ,,Ik kon altijd een beroep doen op stadsarchivaris Dion van Hooren", zegt hij. Daarnaast is er uniek beeldmateriaal beschikbaar gesteld uit privécollecties. Een aantal van de verdwenen bedrijven zijn Wagenmakerij en Smederij Van den Bosch, Oud-Hollandse Meubelmakerij Bouwman, Eierhandel Klok, Grossierderij en Tabakskerverij 'Het Wapen van Londen', Graanhandel Van de Bunt en Radio Noordenburg. Ook eenmansbedrijfjes komen aan bod zoals Aardappelhandel Wout Brouwer, Groenteboer Bouw en Brandstoffen- en Graanhandel Evert (Eep) Plug.

Een aantal betrokkenen bood aan om de hoofdstukken over de bedrijven waaraan ze verbonden zijn geweest zelf te schrijven. Hun namen staan in het boek vermeld. Beekman noemt deze verdienstelijke bijdragen een "mooie aanvulling". Het boek is mede tot stand gekomen dankzij Van den Tweel Groep en Guliker Nijkerk Beheer. Er komt geen derde deel meer, maar een boek over de historie van Nijkerk zit in de planning.

Het fraai geïllustreerde boek 'Verdwenen bedrijven in Nijkerk en Nijkerkerveen' deel 2 is verkrijgbaar bij de lokale boekhandels, Museum Nijkerk en Nabij Producties en kost 19,95 euro.

advertentie
advertentie